Klyfta mellan folk och lagarna

28 mars 2019 05:15

I november förra året körde en 49-årig man på och dödade en 14-årig flicka i Orsa. Mannen hade inget körkort, bilen var belagd med körförbud, mannen smet från olycksplatsen och han var även påverkad av narkotika och alkohol finns med i bilden. 27 mars fastställde hovrätten den tidigare domen i tingsrätten. 49-åringen döms för grovt vållande till annans död, olovlig körning, smitning från trafikolycksplats, och grov vårdslöshet i trafik. Straffet: 2, 5 år i fängelse.

Det låga straffet är i sig en förolämpning mot det allmänna rättsmedvetandet. Vilket sedan decennier tillbaka är ett sönderdiskuterat ämne. Politikens lagstiftare tycks ha oerhört svårt att ta till sig av den massiva kritik som framförs mot de otillständigt ringa påföljderna för att döda ett barn med en bil som vapen.

Mer att läsa: Han har sabbat våra liv.

Vad värre är, är att detta inte är det värsta med händelsen i Orsa. SVT Nyheter i Dalarna visar nu att 49-åringen som dödade flickan är en notorisk återfallsförbrytare. Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida lyfte förtjänstfullt upp saken. "Samhällets handfallenhet handlar om att det saknas regler för att hantera hänsynslösa återfallsförbrytare", sammanfattar Ingvar Persson klokt och distinkt. (27 mars).

SVT i Dalarna visar svart på vitt hur det förhåller sig: 49-åringen i Orsa blev av med körkortet redan 2003. Sedan dess har han dömts för rattfylleri 14 gånger. 12 gånger har han dömts för olovlig körning, sju gånger har 49-åringen dömts för att kört med avställda och oskattade bilar, han har dömts flera gånger för narkotikabrott, för misshandel, för skadegörelse och även för brott mot knivlagen. En gång tidigare har han dömts för att ha smitit från en olycksplats.

Mer att läsa: Brottslingen ska ha det straff han förtjänar.

För alla dessa brott som han dömts för har han fram till gårdagens hovrättsdom totalt och sammanlagt suttit i fängelse i runt ett år! Domstolarna har gång efter gång efter gång dömt honom till dagsböter och till skyddstillsyn. Och nu efter att ha dödat en ung flicka så blir det alltså 2, 5 år.

Rättsstaten lider av ett allvarligt systemfel i dessa sammanhang. Upprepade brott - särskilt av de allvarliga slag vi talar om här - ska mötas med förutsägbart allt högre straff. Allmänhetens skyddsbehov överflyglar den enskildes frihetsbehov med hästlängder. Klyftan mellan folk och lag är farligt djup.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!