Ideologiska mördare

8 april 2017 06:15

Den misslyckade självmordsbombaren Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds på Bryggargatan i centrala Stockholm den 11 december 2010. Enligt hans efterlämnade buskap var hans mål att "döda era barn, döttrar, bröder och systrar”.

Det är just sådana där ideologiska budskap som är det mest skrämmande med terrorism. Ideologi betyder just "bilder av verkligheten". Bilder av verkligheten - visioner, fantasier, föreställningar - är ibland livsfarliga och i mina ögon förbaskat skadliga och onödiga. Den som tar sig an verkligheten med hjälp av ideologi kan få för sig att han eller hon gör något gott för en bra sak genom att "döda era barn, döttrar, bröder och systrar."

Jag har ingen aning om vad för slags ideologier som for genom skallen på den eller de som på fredagseftermiddagen mördade och skadade ett stort antal människor genom att köra över dem med en stor lastbil på Drottninggatan i Stockholm. Det jag är säker på är dock att det fanns konstiga verklighetsbilder i den där eller de där skallarna inne i den där lastbilen

Sverige är en del av världen. Det har vi varit mycket länge. Saker och ting som händer i världen händer också i Sverige. Vi är inget undantag. Det förstår de flesta på ett intellektuellt plan. Men när terrorn väl händer - som i fredags eftermiddag - så är det som en hand trycker till om hjärtat på en. Skräck, rädsla, sorg och vrede och noll förståelse väller genom kroppen. Det är bra. Det är precis som det ska vara. Så tänker jag. Noll förståelse för ideologiska mördare är det enda rätta. Skräck och rädsla är betydligt mer hoppingivande och samhällsförstärkande än uppgivna axelryckningar.

Magnus Norell är terrorforskare. I går eftermiddag intervjuades han i Ekots långa direktsändning med anledning av attentatet i Stockholm. Norell invände mot begreppet "ensamvargar" som Säkerhetspolisen använder sig av i senaste årsbok. "Terroristerna är aldrig ensamma", sa Norell. De ingår alltid i ett sammanhang. Norells kollega Magnus Ranstorp talade å sin sida om att även ensamvargsterroristerna alltid är "uppkopplade" mot ideologiska fränder. Så är det.

Det jag verkligen önskar mig nu är att polisen ska visa sig vara vuxen den svåra uppgift de har att hantera. Ett misslyckande vore djupt demoraliserande.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa