Heja Helle friskt humör!

11 juni 2015 13:10

Idag är det val i Danmark. I tidningen Politiken skriver S-ledaren och statsministern Helle Thorning-Schmidt om valets stora frågor. Avslutningen är strålande i mina ögon: "Socialdemokraterne er det parti, som er i stand til at løse opgaven i samarbejde med Folketingets andre partier. Vi er ikke bundet af blokpolitikkens stilstand eller af snævre ideologiske rammer. Vi søger løsninger. Og vi er parat til at tage ansvaret."

Förvisso talar opinionsundersökningarna om ett mycket jämnt val. De fyra "Atlantmandaten" från Färöarna och Grönland spås att avgöra och då kanske till Helle Thorning-Schmidts favör.

Risken är emellertid mycket stor att hon blir inlåst i ett block där det är gott om partier med just snäva ideologiska ramar. Men strunt i det för stunden. Senare i dag vet vi hur det gick. Det är hennes attityd till block och snävt ideologitänkande som jag gillar. Hon slår an klassiska socialdemokratiska och vägvinnande grundackord.

Läs mer: S löper den största risken.

I den svenska riksdagen - som börjar sitt sommarlov idag - har blockpolitiken verkligen drivits till sin spets under det gångna riksmötet. S-ledaren Stefan Löfven försökte tidigt i sitt ämbete att knyta an till den öppna handens politik. Minns jag rätt sa han sig vara beredd att regera Sverige tillsammans med alla partier utom SD. Det hjälpte dock föga. Nu sitter han där i ett miniblock som kan regera endast därför att det näst största blocket av olika skäl inte vill fälla Löfvenblocket med hjälp av Sverigedemokraterna i det tredje blocket.

Läs mer: Pär Nuders fantomsmärtor.

Blockpolitik är dåligt för S. Block är förslöande och fördummande. Sedan alliansens tillkomst i svensk politik är blockpolitik dessutom livsfarligt för S eftersom samarbetsmöjligheter bara finns vänsterut där det vare sig finns vettig politik eller särskilt många väljare. Vad Moderaterna kanske inte ännu har upptäckt är att blockpolitik är dåligt också för dem. Alliansen var en kanonidé då den bildades för tio år sedan. Sossarna togs på sängen och de borgerliga fick mandat att genomföra stora och omvälvande skattereformer. Med ett starkt SD i riksdagen är Alliansen en mindre bra idé. Chansen till fyrpartiborgerlig majoritet är borta med vinden.

Både S och M behöver lite blockupplösande dansk inspiration. Så Heja Helle friskt humör! Se till att vinna i dag och att ordna till en bred regering i morgon.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!