Stig-Björn Vi har fått problem i Sverige med moralpoliser som försöker tvinga andra människor att klä sig på ett visst sätt. Vi brottas också med hederskulturer, där familjen väljer ut vem barnen ska gifta sig med.

Vi vill ha ett fritt samhälle där den enskilde individen inte underställas kollektivet. Det är inte familjen eller klanen som ska bestämma hur vuxna människor ska leva sitt liv.

Läs mer: Moralpoliser märks även i Norrköping.

Var och en får själv stå för sin heder och ansvara för sina gärningar.

Men det finns ett par saker vi borde notera.

För det första är inte hederskultur något som uppkommer ur tomma luften. Heder är den egna gruppens ”varumärke”. Det blir slags valuta som garanterar pålitlighet i samverkan med andra grupper. Ungefär som företag tar en kreditupplysning innan vi får köpa på avbetalning.

I vårt samhälle är det personnumret som är nyckeln till heder. I andra samhällen vem du är släkt med.

Tack vare välfärdsstaten har vi blivit av med vår klanbaserade hederskultur. Men själva tanken, att vi är kollektivt ansvariga för vad andra i vår närhet gör, lever kvar.

Till jul anser vi exempelvis att nära släktingar inte ska behöva sitta ensamma. Om vår duktiga dotter är framgångsrik i simningstävlingar klipper vi ur notisen ur tidningen och sätter upp på kylskåpet. Men om sonen blir polisanmäld för att ha skjutit med luftgevär på grannes katt skäms vi kollektivt och talar helst inte om saken.

Visst, det är skillnad på en hederskultur som agerar moralpolis mot vuxna barn, och den som skäms för att systern ligger runt. Men själva grundkonceptet, att vi är ansvariga för vad våra familjemedlemmar ställer till med, är detsamma.

Såldes. När det nu görs en stor affär av att vice statsminister Isabella Lövins man har en smutsig bil är det ett bra exempel på vår tids hederskultur. Visst bör politiker vara goda föredömen och inte hyckla. Men då gäller det också den som motsätter sig hederskultur. Se bjälken i ditt eget öga!

Det går bra att argumentera mot miljöpartiets bilfientlighet utan att göra ministern ansvarig för vad hennes karlslok har för sig. Låt oss göra upp med hederskultur även när det gäller oss själva.