Att tåla sådana som Vilks

15 februari 2015 14:51

Terrordådet i Köpenhamn i helgen tycks ha varit en lågbudgetvariant av förra månadens våldsamma attack i Paris. Måltavlorna var ungefär desamma i de båda städerna. Platser där det fanns människor som hädar islam och platser där judiska människor vilka som helst samlas angreps med dödligt våld i bägge terrorattackerna.

Mördaren i Köpenhamn förefaller ha varit ensam medan de var flera i Paris. Därav skillnaden i antalet döda. De doser av skräck som terrordåden skickar in i människors medvetanden och känslor räknar dock inte antalet döda. Oavsett numerären döa och skadade vid varje enskilt terrordåd så är det skrämmande med medeltida religiösa föreställningar som får fanatiska unga män att plötsligt mörda sina medmänniskor mitt i de stora städer där de själva bor. Hur ska sådana kunna stoppas? Var slår de till nästa gång?

Den svenske rondellhundsprovokatören Lars Vilks var en av deltagarna på den konst- och yttrandefrihetsdebatt i Köpenhamn som var terroristens första mål. Vilks undkom oskadd. Däremot fick en dansk filmregissör sätta livet till. Och ett antal poliser som skyddade tillställningen blev skottskadade. Lite rått uttryckt sägs det ibland att Lars Vilks har många liv på sitt samvete. Och nog är det många som undrar om några "fula jävla rondellhundar" som skojar med en islamsk profet verkligen är så viktiga att visa upp? Kritiken mot Lars Vilks är naturligtvis fullt legitim och adekvat. Den som har som konstnärlig nisch att förolämpa andra människor ska inte förvånas om han eller hon själv blir förolämpad och starkt ifrågasatt.

Det viktiga i den här kråksången är emellertid att den som använder sin yttrandefrihet för att förolämpa till exempel islam ska inte bli mördad eller utsatt för allvarliga mord- och våldsbrott. I det sammanhanget är det nog så att sådana personer som Lars Vilks gör nytta. Islam behöver europeiseras och anpassas till yttrandefrihets- och hädelsetraditionerna här. Kort sagt; lära sig tåla sådana som Lars Vilks utan att fradgatuggande pastorer uttalar dödsdomar. Och utan att religiöst uppeggade unga män ger sig ut på mördarstråt.

Judehatet har en annan och allvarligare dimension. Judarna är till stora delar mycket integrerade i de samhällen där de lever. De angrips bara för att de är judar. Och Europas stater ger inte sina judiska befolkningar tillräckligt skydd.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!