Annie Lööf hittar på

1 februari 2016 17:08

Centerledaren Annie Lööf tog en paus från föräldraledigheten i helgen och gästade SVT: s politikprogram Agenda i söndags kväll. Sett så här i backspegeln hade det nog varit lika bra för Annie Lööf och Centern att hon stannat kvar hemma i Värnamo. Hon hade nämligen otroligt svårt att beskriva centerpartiets invandringspolitiska linje sett mot bakgrund av vad som skett under hösten. Programledaren Anders Holmberg försökte vänligt, bestämt men förgäves att få henne att förklara vad hon egentligen tycker. Hon snirklade sig inte ens hjälpligt genom söndagskvällen där i Agendas studio.

Enligt Annie Lööf har alla system och kostnader en "gräns". Denna gräns förefaller dock i centertappning att vara synnerligen abstrakt. Hon motsatte sig alla former av besked om antal, numerärer och siffror eftersom "bakom siffran finns ett barn, en förälder som flyr för sitt liv." Vilket inte är sant förstås. Av de drygt 160 000 människor som sökte asyl förra året uppskattar inrikesminister Anders Ygeman - utifrån en stadig erfarenhetsgrund - att uppemot hälften, 80 000 personer kommer att få nej på sin asylansökan och behöva avvisas från landet. De flyr således inte "för sina liv" eftersom att på ett verifierat sätt "fly för sina liv" är mycket starkt asylgrundande omständigheter.

Människorna har givetvis en rad andra fullt begripliga skäl att ge sig ut på vägarna och haven. Att fly för chansen till ett bättre liv, att fly för möjligheten att ge barnen skolgång, att fly för att slippa envälde eller partipampar eller fattigdom eller risken för terror eller vad det nu kan vara; det är självklart inget som jag sätter mig till doms över. Det som däremot är trist är när politiker som Annie Lööf försöker dubbelfinta medborgarna genom att dels påstå att "alla flyr för sina liv" och dels hävda att antalet är en underordnad fråga.

Under Annie Lööfs föräldraledighet har den politiska verkligheten förändrats radikalt. Centerpartiet är nu helt isolerat tillsammans med Vänsterpartiet i den fråga som väljarna tycker är den absolut viktigaste. Ett tecken på isolationen är att Annie Lööf för att få ihop sin politik behöver hitta på märkliga saker om verkligheten. I det läget borde inte Centern vara.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!