Åkessons ingångsvärden

Förr eller senare måste även Åkessons ingångsvärden tas på allvar. Bäst att det blir förr. Stefan Löfven får släppa den ängsligt och politiskt korrekta beröringsskräcken.

6 oktober 2014 18:04

Centerpartiets ledare Annie Lööf skällde som en bandhund på den nye statsministern Stefan Löfven när de båda möttes i riksdagens första partiledardebatt för säsongen. Lööf var mycket kritisk till det som den unga regeringen hittills kommit fram med när det gäller skatter, industripolitik och vänsterism i välfärden. Löfven svarade med att säga att "valrörelsen är över". Väljarna har gett oss ett resultat som innebär att vi måste samarbeta. Löfven talade om "sammanfallande intressen" mellan socialdemokratin och centern. Han nämnde sådant som till landsbygdens överlevnad, småföretagares villkor och de regionala högskolornas styrka.

Folkpartiets ledare Jan Björklund försökte pressa statsministern i kärnkraftsfrågan. I snabbversion var Björklunds bild att kärnkraftspolitiken varit ungefär densamma sedan Tage Erlanders dagar och ända fram till klockan 17. 36 den 1 oktober 2014. Då hade den vice statsministern Åsa Romson (MP) gjort ett uttalande där hon lovade att flera kärnkraftsreaktorer skulle avvecklas under mandatperioden. Björklund ville ha besked om det var Åsa Romsons linje som gällde? Och om Sverige nu skulle slå in på Tysklandsvägen; massiv användning av brun- och stenkol?

Löfven replikerade mycket Löfvenskt. Björklund fick skrattarna med sig när han efter Löfvens replik konstaterade att alla kunnat applådera statsministerns inlägg eftersom det var "fullständigt obegripligt." Ett skratt som Stefan Löfven säkert bjöd på med gott mod. Han konstaterade att "det nyttar inte Sverige" att Jan Björklund står i ett hörn och pratar om sitt och att Åsa Romson pratar om sitt. Vi kan hålla på så "i flera år till", utan att komma framåt en millimeter, sa Löfven. Det är därför statsministern vill ha in alla intressenter och partier till energiöverläggningar där var och en presenterar sina "ingångsvärden" för att sedan börja resonera om saken på allvar.

"Ingångsvärden"; smaka på det ordet. Visst är det vackert och genuint demokratiskt? Alla må ha sina egna ingångsvärden. Utgångsvärdet är något annat; det måste delas av flera.

Stefan Löfvens blinda fläck är SD. Eller mer rättvisande uttryckt; Löfven har ärvt ett alltmer hopplöst förhållningssätt till SD. Uppförandekoden är att ingen realpolitik diskuteras med SD. Vilket ställde till det för statsministern i gårdagens debatt. Jimmie Åkesson vann solklart duellen mot Löfven. Åkesson får också åka på en räkmacka. Det håller inte. Förr eller senare måste även Åkessons ingångsvärden tas på allvar. Bäst att det blir förr. Stefan Löfven får släppa den ängsligt och politiskt korrekta beröringsskräcken. In med Åkesson i förhandlingsrummet. Finns det någon som kan ta en sådan förhandlingsrunda i mål så är det Löfven.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!