RFSU: Ingen brist på gummin för pilska svenskar

Det har varnats för en global kondombrist efter att tre fabriker i Malaysia hållit stängt. Men RFSU AB ser ingen anledning till oro.

Vi har säkerställt att vi har kondomer både på väg hit och i produktion, säger vd:n Katarina Knutz.

28 mars 2020 18:49

Till följd av coronavirusets spridning har en av världens största kondomleverantör – malaysiska Karex – tvingats hålla sina fabriker stängda en vecka. Det har förekommit rykten om att en global kondombrist kan uppstå och pågå i flera månader.

Katarina Knutz förstår den eventuella oron, men hon försäkrar att tomma preventivmedelshyllor inte är att vänta i Sverige och Norden.

Vi känner oss väldigt lugna. Vi har en handfull olika leverantörer i Asien och ingen av de fabrikerna har liknande restriktioner som de i Malaysia, säger hon.

"Nära relation"

RFSU AB, med populära märken som "Näkken" och "Profil", står för 85 procent av kondomförsäljningen i Norden. Bolaget försäkrar att leveranserna är säkrade.

Vi har en väldigt nära relation med alla våra leverantörer och vi har säkerställt att vi har kondomer både på väg hit och i produktion, säger Katarina Knutz.

De tre fabriker som varit stängda en vecka nu får öppna med halva personalstyrkan, vilket innebär en produktionsförlust på 100 miljoner kondomer. Ur ett folkhälsoperspektiv skulle en internationell brist på preventivmedlet förstås få negativa konsekvenser.

Självklart skulle det i förlängningen kunna innebära en ökning av oönskade graviditeter och könssjukdomar. Men jag vill verkligen påpeka att vi inte ser en sådan situation framför oss i Norden, säger hon.

Fler sexleksaker

Coronaviruset och dess konsekvenser för samhället har lett till en ökad försäljning av RFSU:s produkter under de senaste veckorna.

Folk är hemma mer och då kan man göra olika saker. Sex är väl en av de sakerna. Det hänger ihop med försäljning av glidmedel, kondomer och sexleksaker, säger Knutz och tillägger:
Men man behöver inte hamstra. Däremot är det bra att alltid ha kondomer redo, man vet ju aldrig när de ska användas.
Fakta: RFSU och RFSU AB

Riksförbundet för sexuellupplysning (RFSU) är en ideell organisation som grundades 1933. Organisationen är partipolitiskt, fackligt och religiöst obunden och finns till för att sprida kunskap och information och sex och samlevnad.

Organisationen RFSU äger RFSU AB som säljer bland annat kondomer, glidmedel, sexleksaker och produkter för intimhälsa och kroppsvård. 100 procent av aktiebolagets överskott går till organisationen RFSU.

Källa: RFSU

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emilia Söderholm/TT