Fotbolls-EM står utanför ryskt dopningsstraff

Ryssland riskerar att stängas av i fyra år på grund av nya brott mot antidopningsreglerna. Landet kan också fråntas mästerskap.

Fotbolls-EM nästa år är dock ett undantag.

En grupp inom Internationella antidopningsbyrån Wada rekommenderar styrelsen att ta till hårdhandskarna mot Ryssland och stänga av nationens idrottare från allt internationellt tävlande i fyra år på grund av brott mot dopningsreglerna.

Man föreslår också att Ryssland blir av med arrangörskap av tävlingar och mästerskap, till exempel ishockey-VM 2023.

Däremot är sommarens fotbolls-EM, där S:t Petersburg är en av tolv värdstäder, exkluderat från en eventuell avstängning eftersom Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, inte har något avtal med Wada.

Om Uefa inte är knutet till Wada och ryska fotbollsspelare inte dopat sig är jag 99,9 procent säker på att inget kommer att hända med EM nästa år, säger den ryska parlamentsledamoten Igor Lebedev, som tidigare varit med i styrelsen i Rysslands fotbollsförbund.

På onsdagen ska Rysslands president Vladimir Putin träffa Uefas ordförande Aleksander Ceferin i S:t Petersburg.

Internationella olympiska kommittén, IOK, stödjer förslaget om att stänga av Ryssland i fyra år, och ställer sig också bakom förslaget att ryska idrottare som kan garantera att de inte är dopade ska få fortsätta att tävla internationellt.

Wadas styrelse tar beslut i frågan den 9 december.

För ett år sedan hävde Wada avstängningen av Rysslands antidopningsverksamhet med löfte om att få tillgång till all data vid antidopningsbyrån Rusada. Vid genomgången av dessa uppgifter har Wada funnit att fakta har försökts döljas och manipulerats.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa