"Inget som står för dörren än"

Ett förbättrat presspel samt fler och bättre löpningar. Managern Jens Gustafsson vet vad han vill utveckla när han går in i ett nytt IFK-år.

2 januari 2019 19:00

På fredag drar klubben igång träningen igen, då med olika tester. På måndag är den första dagen med fotbollsträning på Östgötaporten. Det blir startskottet på ett år där IFK ska följa upp andraplatsen från säsongen som gått och även ta sig an Europaspel.

– Jag har inte gjort den typen av resultat innan som vi har bakom oss nu. Det har vi behövt hantera, att vi lämnat en väldigt lyckad säsong där det var väldigt fokuserat hela vägen in. Sedan är det alltid väldigt roligt och inspirerande att dra igång en ny säsong, säger Jens Gustafsson och fortsätter:

– Perioden nu fram till första cupmatchen och egentligen vidare hela vägen till premiären är en viktig tid för att nå utveckling. Det handlar om att få på plats det vi behöver göra ännu bättre.

Vad har ni identifierat som ni måste förbättra 2019?

– Vi behöver bli tuffare i vårt presspel. Vi behöver som lag bli starkare på det. Vi måste skapa oss tydligare riktlinjer sista tredjedelen och sedan är det den ständiga tiotusenkronorsfrågan hur vi blir ännu tempostarkare som helhet. Att vi kan löpa snabbare, mer och bättre.

LÄS MER:Så ska IFK göra det bästa av guldläget

När IFK drar igång på igen kommer man sakna sju spelare som är på landslagsuppdrag. Kvintetten på svenska januariturnén är Isak Pettersson, Filip Dagerstål, Alexander Fransson, Simon Thern och Kalle Holmberg. Därtill är Simon Skrabb (Finland) och Gudmundur Thórarinsson (Island) också i Qatar med sina respektive landslag.

– Sedan har vi gett Ian Smith några dagar extra, hans storebror tar examen på måndag så han kommer i mitten av nästa vecka, säger Jens Gustafsson.

Kommer det vara några nyförvärv på plats när ni drar igång?

– Ingen som ni aldrig har sett innan. Vi kommer fortsätta ge våra yngre från Sylvia en del tid med oss, vi har fram till sista mars att scanna av. Erik Lindell, Pontus Almqvist och Alfons Sampsted är tillbaka efter utlåningar.

LÄS MER: Uppgift: "Totte flyttar hem"

Enligt Jens Gustafsson är man inte riktigt nära det första nyförvärvet inför säsongen än.

Ingen presskonferens på gång?

– Det är inget som står för dörren än. Det är fortfarande jättetidigt. Ifjol var vi lyckosamma och var tidiga med Isak (Pettersson), Ian (Smith) och Jordan (Larsson).

Varför är det senare i år?

– Det är svårt att peka på en enda orsak till det. Vi är fortsatt ganska bestämda i att vi har ett slagkraftigt lag redan som det är och vi är selektiva kring vilka spelare vi vill ha in i gruppen. De vi vill ha hit är inga som går så snabbt.

Christoffer Nyman har uppgetts nära att skriva kontrakt från och med sommaren 2019, vad kan du säga om "Totte"?

– Egentligen ingenting. Vi vet att hans avtal går ut i sommar och vår förhoppning är att han ska komma hem då. Det är det vi kan förhålla oss till.

Möjligheten att få hem honom redan i vinter?

– Den frågan äger inte vi. Det är ingen hemlighet att vi gjorde starka försök i somras. Då klarade vi det inte om vi skulle hantera klubbens ekonomi ansvarsfullt, jag bedömer utsikterna så nu också.

LÄS MER: Han fick NT-guldet

Sex spelare har kontrakt som går ut efter den kommande säsongen, David Mitov Nilsson, Johannes Vall, Kalle Holmberg, Alexander Jakobsen, Gudmundur Thórarinsson och Erik Lindell. Där säger Jens Gustafsson att man haft samtal med några av dessa, men att man inte kommit till någon slutpunkt om att eventuellt kunna förlänga något avtal.

Hur tänker du runt vem som ska bli lagkapten kommande säsong när Andreas Johansson lämnat?

– Inget har hänt där än. Vi får se hur gruppen utvecklar sig när vi träffas igen, vem som är beredd att ta ansvaret att fostra spelare in i den andan som vi vill ha.

IFK spelar första träningsmatchen mot Elfsborg hemma 31 januari. Därefter väntar lägret i Portugal, med matcher mot Mattersburg och Farense, mellan 2 och 9 februari. 12 februari möter man AFC Eskilstuna hemma innan cupspelet drar igång. Enligt uppgifter till Sporten ska man därefter även möta norska Rosenborg i en träningsmatch på Östgötaporten den 25 mars.

– Det är inget som är klart än, det jag kan säga är att vi jobbar på att hitta ett bra genrep, säger Gustafsson.

IFK inleder allsvenskan borta mot Helsingborg 31 mars.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson