"Sällan det bara är rosa moln"

Jens Gustafsson vill inte spekulera i hur många matchers avstängning Jordan Larsson får. "Jag har svårt att hitta en linje", säger IFK-tränaren.

Jordan Larsson blev förbannad och sparkade en Trelleborgsspelare rakt över benet under söndagens match. Det resulterade i ett direkt rött kort – och en trolig avstängning på ett antal matcher.

Jens Gustafsson väljer att inte tro någonting om längden.

– Det är omöjligt att svara på. Det är ju en disciplinnämnd som fattar de besluten. Vi får avvakta och se, säger IFK-tränaren.

Befarar du många matcher?

– Jag har svårt att hitta en linje i deras beslutsfattande så därför kan jag inte veta exakt.

Formstarke David Moberg Karlsson saknades mot Trelleborg. I hans fall ligger fullt fokus på att vara redo för spel borta mot Östersund på lördag.

– Många parametrar spelade in för att vi bestämde att han inte skulle spela. Dels så har han en känning som vi inte vill förvärra, vilket är ganska vanligt om man chanser med den typen av muskelskador, säger Jens Gustafsson.

LÄS MER:"Jens har aldrig vunnit egna fansen"

– En annan del är truppens sammansättning och en tredje del är spelprogrammet. Att riskera en längre frånvaro på David nu vore dumdristigt.

Att "DMK" kan vara med på lördag är mer troligt än att Ian Smith kan göra detsamma.

– Det är lite för tidigt att säga något om Ian. Han har en problematik som gör att han kan göra väldigt mycket, men när han hamnar i tuffa ytterlägen i fotbollsspelet så får han lite problem. Sånt är svårt att locka fram på gymmet, säger Jens Gustafsson.

En del spelare gymmade, en del tränade fotboll och några fick en fridag under måndagen då de ska spela med U21-laget på tisdag – däribland Arnór Sigurdsson.

IFK-tillvaron går vidare efter den oväntade förlusten mot Trelleborg.

– Gårdagen har väldigt lite att lära oss. Men det vi kan lära oss har vi arbetat med i dag. Nu går vi in i en period med matcher där vi kan förutse att matchbilden från i går inte kommer vara densamma, säger Jens Gustafsson.

– För oss gäller nu att göra det som är bäst inför kommande match. Och det innebär inte alltid att vi tar utgångspunkt i matchen i går. Det fanns saker i den prestationen som vi behöver förbättra, men matchbilden kommer garanterat vara annorlunda.

Det kan vara lättare att spela mot ett offensivt Östersund än ett defensivt Trelleborg?

– Vi ska inte säga så, men däremot ska vi säga att...många människor kategoriserar lätta och svåra matcher utifrån vad laget har gjort tidigare och vilken kvalitet man tycker att lagen besitter. Men man ser i går att det var en jättesvår match för oss att bemästra på det sättet som Trelleborg takiskt skickligt väljer att ställa upp laget. De tar bort många av våra starka sidor och påverkar vårt sätt att spela.

Jens Gustafsson fortsätter:

– Om en objektiv skulle se matchen så skulle man nog tycka att det är ett lag som har bollen hela tiden, och man behöver ha bollen för att göra mål. Ibland är fotbollen så att det här händer, då är det viktigt att sätta det i perspektiv på prestationen, resultatet och hur vi tar oss framåt.

– Det är sällan allt är nattsvart när resultatet går emot. Och det är sällan det bara är rosa moln när man vinner.

Jens Gustafsson betonar att IFK inte ska gräva ner sig alltför mycket och att de ska gå med höga huvuden med de tio inspelade poängen.

Han menar också att det är inte är helt lätt att ta sig an en match som den mot Trelleborg – där så gott som alla räknar med att IFK ska plocka hem tre poäng.

– Vi vet ju vad förväntningar kan göra med människor och vi upplever att vi gemensamt har ganska tuffa förväntningar på oss själva. De behöver vi ta bort för att leva i verkligheten kring vad vi faktiskt gör, presterar och vad vi kan påverka. Vi ska inte leva med förväntningar som tynger oss, för då kommer vi inte bli bättre överhuvudtaget. Tvärtom, avslutar Jens Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa