Desperat lösning på cupdramatiken

IFK jagade desperat för att inte dö i Svenska Cupen. Tack vare backen Jón Gudni Fjóluson lever Europa för IFK. "Det var inte vackert men nödvändigt".

24 februari 2018 18:20

Det var den på pappret lättaste uppgiften men i praktiken det kanske svåraste uppdraget för IFK Norrköping när de kom till lilla Tvååker utanför Varberg.

Hemmalaget som studsat mellan division 1 och 2 de senaste åren, var betydligt bättre än siffrorna 1–3 i förlusten mot Örebro.

När den andra allsvenska klubben kom till Övrevi IP hade de allt att vinna och inget att förlora.

Det hade IFK.

De allsvenska gästerna öppnade med mycket bollinnehav.

Men det var hemmalaget som hade de vassare lägena.

Stackars Isak Pettersson som gjorde en stark insats, var tvungen att hämta ut den första bollen efter bara 33 minuter.

Två minuter senare tvingades IFK till byte efter att Gudmundur Thórarinsson drabbats av ljumskkänningar.

En minut före halvtidsvilan kom tredje kallduschen, 2–0 till Tvååker.

– Det är sådana här matcher som är farliga hela tiden. Vi har mycket boll men får inte utdelning, konstaterade Jón Gudni Fjóluson.

I den andra halvleken började IFK jaga med mer desperation.

Oavgjort räckte inte ens för att Europadrömmen skulle kunna leva vidare i grupp 6.

Alexander Jakobsen fick utdelning på ett skott som inte såg allt för otagbart ut, men sådana mål räknas också. Det gav mycket energi att spräcka nollan.

Precis innan hade hemmalaget haft en möjlighet att göra 3–0.

Istället blev Tvååker påmint om sin sårbarhet.

Simon Thern sköt in kvitteringen högt och snyggt.

Nu jagade IFK frenetiskt efter segermålet.

– Det var när vi ändrade spelsätt som fungerar lite bättre mot sådant här motstånd som vi började få utdelning. Eric Smith kom in med tio minuter kvar. Det var då jag klev uppåt i anfallen. Då går vi med lite rakare bollar, innan jag gör mål, sa den tidigare anfallaren Jón Gudni Fjóluson som flera gånger i fjol varit ett vapen när det mesta kärvat i spelet.

I den 90:e matchminuten köttade backen in segerbollen, det blev spelarhög över islänningen och lättnaden var stor.

– Det var inte snyggt men det är resultat som räknas. Ingen kommer komma ihåg den här matchen senare, bara resultatet, sa Jón Gudni Fjóluson.

Hur gick ditt egna spel?

– Nej, fan. Sådär. Det var svårt och planen är stenhård, frusen. Spelet blir därefter. Men vi vann, det var det som räknas, sa backen före hemresan från den frusna planen på västkusten.

Nu kan IFK avgöra på hemmaplan mot Örebro, men vinst är ett måste för att vinna gruppen.

– Som jag förstod så slutade det oavgjort mellan Helsingborg och Örebro, så vi har allt i egna händer, sa Jón Gudni Fjóluson.

Svenska Cupen, Grupp 6

Tvååker–IFK Norrköping 2–3 (2–0)

Mål: 1–0 (34) Alexander Johansson, 2–0 (45) Oliver Nedanovski, 2–1 (67) Alexander Jakobsen, 2–2 (76) Simon Thern, 2–3 (90) Jón Gudni Fjóluson.

Så här startade IFK: Isak Pettersson - Filip Dagerstål (Kalle Holmberg), Andreas Johansson, Jón Gudni Fjóluson - Linus Wahlqvist, Simon Thern, Daniel Sjölund (/Eric Smith 85), Gudmundur Thórarinsson (Ian Smith 35) - David Moberg Karlsson, Jordan Larsson, Alexander Jakobsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle