SM-medaljör avstängd för dopning

En SM-medaljör i en kampsportsgren har stängts av i ett år för dopning, enligt Dagens Nyheter.

Mannen har ertappats med substansen higenamine som förekommer i kosttillskott som säljs i Sverige.

Det är genom ett kosttillskott som SM-medaljören hävdar att han fått i sig substansen som blev dopningsklassat den 1 januari i år.

Riksidrottsförbundets utredning visar på samma anledning.

Det är just av den här anledningen som vi rekommenderar våra medlemmar att inte ta kosttillskott. Tyvärr finns det inga garantier för att de är rena, säger August Wallén, ordförande för Budo- och Kampsportsförbundet till DN.

Dagens Nyheter uppmärksammade i förra veckan att fem svenska idrottare ertappats med higenamine.

Den SM-medaljvinnande mannen är den förste som fått sin dom.

Allting talar för att de inte har dopat sig medvetet utan att de fått i sig det här via kosttillskott, sade Åke Andrén-Sandberg, ordförande i Riksidrottsförbundets dopningkommission, till DN.
Fakta: Higenamine

Higenamine är en beta-2-stimulerare som är förbjuden enligt Internationella antidopningsorganisationen Wadas dopinglista. Förbudet gäller alltid, såväl vid tävling som utanför tävling.

Det nya från och med 1 januari 2017 är att higenamine lagts till som en namngiven substans på Wadas dopinglista under rubriken ”S3. Beta-2-stimulerare”.

Higenamine beskrivs ofta som ett naturligt extrakt då det utvinns ur en växt, Tinospora crispa. Substansen förekommer under flera olika namn, till exempel demethylcoclaurine, norcoclaurine. Det gör det extra svårt att veta vad du får i dig.

Svensk antidoping avråder från kosttillskott.

Källa: Riksidrottsförbundet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa