Under förra veckan kom uppgifter om att Sverigedemokraternas toppkandidat, Peter Lundgren, ska ha tagit en kvinnlig partikamrat på brösten mot hennes vilja. Till Expressen medgav Peter Lundgren att han tagit kvinnan på brösten.

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, säger Peter Lundgren som senare formulerade om citatet i Ekot och sa att det var ”överdrivet”.

Under tisdagseftermiddagen besökte Jimmie Åkesson Västervik och Spötorget för att träffa väljare inför söndagens EU-val.

– I dag började vi i Kalmar och åkte sedan uppåt mot Oskarshamn och hit till Västervik. Vi har svårt att få våra väljare att gå och rösta och då är det viktigt att visa sig, säger han.

Hur viktigt är det stundande EU-valet?

– Viktigare än någonsin. Det finns en konfliktlinje som har vuxit om EU ska växa eller krympa. Det allra viktigaste för oss är att maktöverföringen får ett stopp och att vi börjar överföra makt tillbaka till medlemsländerna.

Om situationen med Peter Lundgren säger Jimmie Åkesson så här:

– Jag tycker situationen har löst sig och jag såg att Peter och kvinnan som berörts släppt en film tillsammans. Jag tycker Peter har visat prov på ödmjukhet och ånger. Han har gjort fel, sedan råder det lite delade meningar om exakt vad.

Men du har fortsatt förtroende för Peter Lundgren?

– Det klart att förtroendet i någon mening är skadat. Men så länge läget är som det är nu har han mitt fortsatta förtroende.

I söndags uteslöts och ströks den tidigare EU-parlamentarikern Kristina Winberg från SD:s lista. Winberg hade både bevittnat den påstådda händelsen och spelat in ett samtal med den berörda kvinnan.

Petades hon på grund av det här?

– Inte alls. Det fanns en diskussion i partiet redan när vi satte listan. Det har funnits en hel del kritik mot henne under de senaste fem åren och vi hade en diskussion redan för några veckor sedan.