Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

”Brinner för det här”

Vrinnevisjukhuset har saknat en egen vårddirektör de senaste åren – och därmed också en röst i regionens ledningsgrupp. Nu blir det ändring på det. "Jag tror det behövs någon som för sjukhusens talan ", säger Jessica Frisk, ny vårddirektör.

Jessica Frisk är sedan 1 februari ny vårddirektör för Vrinnevisjukhuset. Hon är överläkare i kirurgi, har disputerat vid kvinnokliniken på US i Linköping, och känner båda sjukhusen väl.

Jessica Frisk är sedan 1 februari ny vårddirektör för Vrinnevisjukhuset. Hon är överläkare i kirurgi, har disputerat vid kvinnokliniken på US i Linköping, och känner båda sjukhusen väl.

Foto: Henrik Jonsson

VÅRD2019-04-09 15:00

Hon har arbetat som läkare på Vrinnevisjukhuset under större delen av sin yrkesverksamma karriär och har de senaste fyra åren varit verksamhetschef vid kirurgiska kliniken.

Nu väntar ännu större uppgifter för Jessica Frisk.

När Region Östergötland fick order om att se över styrning och ledning i regionen blev ett av dragen att tillsätta en ny vårddirektör för Vrinnevisjukhuset.

Valet föll på Jessica.

– Jag brinner för det här sjukhuset, jag är skolad här och känner ett väldigt ansvar. Jag har också studerat, forskat och jobbat i Linköping , så Region Östergötland ligger mig varmt om hjärtat. Det finns mycket som jag tror man kan göra bättre och jag vill vara med och förändra. Då är det här nästa steg, säger hon.

Den 1 februari gjorde hon sin första arbetsdag i sin nya roll och det har varit fullt upp så här långt. Som vårddirektör har hon mycket på sitt bord, men en av hennes viktigaste uppgifter är att driva Vrinnevis frågor i regionens ledningsgrupp.

– Det har märkts att vi inte haft någon där de senaste åren, att det varit en vakans.  Som jag ser det ska vårddirektören se till så att Vrinnevi är en stark medspelare i lag Region Östergötland. Om vi är back eller vänsterytter spelar ingen större roll, men utan oss så sviktar hela laget. Det är vårddirektörens uppgift att få resten av regionen att förstå det. Det är också vårddirektörens uppgift att ta reda på vad regionen och patienterna behöver av Vrinnevi och vara med och leverera det.

En annan sak som är viktig är utbyggnaden av Vrinnevi, eller "VisioN 2020" som det kallas.

Den nya akutmottagningen som blev klar i fjol var ett första steg. I slutet av april invigs en ny dagkirurgisk enhet och de kommande åren ska sjukhuset växa ytterligare med nya avdelningar och de satsar bland annat stort på att bygga fler enkelrum för patienter.

– Vi bygger om sjukhuset till ett modernt akutsjukhus med möjligheter till forskning och utveckling och god vård, både akut och planerad vård.

Den gamla helikopterplattan som finns på sjukhuset och som inte används på ett antal år ska efterhand rustas upp och tas i bruk igen.

– Det är värdefullt att ha den möjligheten vid till exempel transport av svårt sjuka nyfödda barn och skadade patienter som ska transporteras till andra sjukhus, så det är viktigt att sjukhuset har en fungerande helikopterplatta.

Jessica menar att Vrinnevi i dag är ett av landets bästa länssjukhus men ser också att det finns mycket som kan bli bättre.

– Det alla sjukhus i hela Sverige behöver jobba på just nu är kompetensförsörjning. Vi måste få människor att förstå hur fantastiskt det är att få jobba i vården i olika roller, vilja stanna kvar och utvecklas på sin arbetsplats. Sedan behöver vi arbeta med kvalitetsfrågor som till exempel trycksår, vårdrelaterade infektioner, och väntetider till bedömning och åtgärd.

Att försöka förbättra en verksamhet samtidigt som det finns tydliga sparkrav är dock inte det lättaste. Region Östergötland gjorde ett stort underskott i fjol och samtliga sjukhus i länet kämpar nu med besparingar.

– Det där är en jättetuff fråga. Pengarna finns ju inte. Hur ger man lika bra vård då på sikt? Vi tror inte att man kan lösa det här genom att dra ner på personal nära patienterna, men att se över organisation och ledning är en väg. Enheterna gör allt de kan för att spara pengar utan att minska vårdkvaliteten. Vi kan göra otroligt mycket i sjukvården idag men vad ska vi göra och i vilken tid? Är det lika bråttom med alla sjukdomar? Vi kommer behöva prioritera och det är svårt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om