Teknikstrul och specialtillverkade kalsonger

Det teknikstrul som försenade huvudförhandlingen i Högskoleprovsmålet på morgonen höll i sig under hela första förhandlingsdagen.

Kammaråklagare Gunilla Arph Malmberg, inledde första dagen med  bland annat filmvisning.

Kammaråklagare Gunilla Arph Malmberg, inledde första dagen med bland annat filmvisning.

Foto: Åsa Hanell

Rättegång2020-01-20 18:00

I Norrköpings tingsrätts största sal inleddes på måndagen den återförvisade huvudförhandlingen gällande HP-hjälpens fusk på högskoleproven 2016 fram till 2018 när polisens nationella insatsstyrka tillsammans med Ekobrottsmyndigheten slog till mitt under provet den 14 april

Den här gången har man inte bara två åklagare och två assistenter utan även två rådmän.Förutom Magnus Dahlberg tjänstgör även före detta lagmannen Bo Rydstedt.

Efter att de åtalade (för medhjälp till osann försäkran) alltså de båda bröderna, deras pappa och mannen från Lund som grävde ner pengar på före detta svärföräldrarnas lantställe, samtliga förnekat brott inleddes dag 1 med åklagarna Gunilla Arph Malmbergs och Eva-Lena Wessmans framställan.

I den ingick att se ett ihopklipp av tre avsnitt av programmet Dold som sänts i SVT, där vi fick följa en journalist som försökte ta sig ända fram till den eller de som styr fusknätverken som erbjuder högskolepoäng mot stora summor pengar.

Han lyckade visa hur fusksystemet var uppbyggt, men inte vilka som styrde nätverken, som när det gäller HP-hjälpen, enligt Dold 2016 skulle vara en man i 30-årsåldern. I rättssalen idag satt ingen man som för fyra år sedan var så gammal.

För den som var med under den första tingsrättsförhandlingen i slutet av 2018 är mycket en ren upprepning, viss ny bevisning ska dock ha tillkommit eftersom utredningen ständigt har pågått även efter den återkallade tingsrättsdomen.

Dert här handlar rättegången mot HP-hjällpen om.

Efter filmvisningen följer bilder och telefonsamtal från polisens spaning innan man slår till mot HP-hjälpen. Här visas hur pappan och de båda sönerna lägger brev och paket på olika postlådor och hur den yngre brodern, efter en polisprovokation, hämtar kontanter och lämnar material i en postbox på Stockholms central.

Paketen, innehåller fusk-kit i form av bland annat specialombyggda mobiltelefoner och specialsydda kalsonger som provtagaren ska ha mobilen i under själva provtillfället.

2016 när det blir olagligt att fuska på högskoleprovet får UHR tips om att det pågår avancerat fusk och gillrar en fälla. Den går dock inte HP-hjälpen i, men nu börjar snaran dras åt och till slut har polisen och ekobrottsmyndigheten så pass starka bevis att man slår till mot HP-hjälpen.

Rättegången fortsätter på onsdag - då med försvarets sakframställan och förhör av de åtalade.

Till vänster förvaret bestående av advokaterna Lundqvist och Abrahamsson. Till höger åklagarsidans Eva-Lena Wessman och Gunilla Arph Malmberg.
Till vänster förvaret bestående av advokaterna Lundqvist och Abrahamsson. Till höger åklagarsidans Eva-Lena Wessman och Gunilla Arph Malmberg.
Karta: Norrköpings tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!