Den tio timmar långa störningen under söndagen lokal tid påverkade bland annat hela Uruguay och merparten av Argentina, förutom ögruppen Eldslandet i den sydligaste delen av landet. Argentinarna hade precis vaknat upp till fars dag när strömmen slogs ut vid 7-tiden på morgonen. Restauranger och butiker rapporterar om stora förluster, men sjukhus ska ha fungerat felfritt tack vare generatorer.

Orsaken bakom vad som beskrivs som det mest omfattande strömavbrottet i regionens historia är oklar. Argentinska tidningar pekar ut energibolagen Transener och Cammesa, men landets regering har ännu inte kommit med en förklaring.

Argentinas energiminister Gustavo Lopetegui säger att mängder av information från de båda bolagen först måste analyseras och det kommer att dröja drygt två veckor innan slutsatserna publiceras.

Artikelbild

| Tekniker i Argentinas huvudstad Buenos Aires försöker laga en generator under det omfattande strömavbrottet som lamslog delar av Sydamerika.

Om 15 dagar kommer vi att känna till vilket händelseförlopp som orsakade strömavbrottet, säger Lopetegui till Radio La Red.