Det ligger en klass 2-varning för stormen Ylva i norra Lapplandsfjällen och ovädret sträcker sig över stora delar av norra Norge. Stormen innebär medelvind på 25 meter per sekund och drar fram i kombination med kraftigt snöfall och snödrev.

Norska NTB rapporterar att Ylva orsakar nedblåsta träd och stänger vägar i Norge. Människor uppmanas att vara försiktiga och säkra lösa föremål. Fjällvägarna E14, E12 och E10 mellan Sverige och Norge är avstängda på grund av stormen.

Skickar hem elever

Snöovädret som har dragit in från sydväst fortsätter att röra sig norrut över Sverige. Under dagen har det orsakat strömavbrott, trafikolyckor och tågtrafiken i Norrland dras med förseningar på flera håll, rapporterar lokala medier. Flera skolor har skickat hem sina elever tidigare, enligt Aftonbladet.

Det har börjat nå Västerbotten ganska hårt nu och vi har problem med drivbildningen. Vi har väldigt mycket extra resurser ute från Umeå och uppåt men man har svårt att hålla undan snön, säger Mikael Lindholm, Trafikverkets enhetschef för vägunderhåll i Norrbotten och Västerbotten.

Han räknar med fortsatt ymnigt snöfall en bit in på fredagsdygnet och uppmanar till stor försiktighet i trafiken för alla som måste ge sig ut och köra.

Trafiken flöt på

På eftermiddagen körde Katja Güth Laitila, kommunikatör vid Luleå kommun, från jobbet till hemmet, en timmes färd i stan, på E4 och på landsvägar. Trafiken flöt på i stort sett som vanligt, plogbilarna var i gång och bussarna gick.

TT: Det låter inte som kaos direkt.

Det är bara ni i Stockholm som tycker att det är katastrof när det snöar. Det gör inte vi, säger hon och skrattar.

Patrik Ruumensaari, en av de driftsansvariga för snöröjningen i Luleå, vittnar också om att det har gått bra under dagen.

Det har varit besvärligast längs kusten med vinden från havet och snödrev, men egentligen inga framkomlighetsproblem för lokaltrafik och bilar. Kanske har en del cyklister haft det svårt i drivorna.

För norra Norrlands kustland spår SMHI ymnigt snöfall och blåsigt med en sydostlig vind och hårda vindbyar det närmaste dygnet.

I Västerbotten övergår snöfallet i regn och temperaturen stiger till plusgrader. Även i södra Norrbotten väntas regn och på fredagen övergår också snöfallet över norra Norrbotten delvis till regn.