Det är som ett bibliotek för fritidsprylar. Allt från bollar och bandyklubbor till skridskor och skidor kan helt gratis lånas av vem som helst. Utbudet hänger på vad invånarna lämnar in.

– Vi ska gå ut med ett upprop att städa hemma i garagen och lämna in grejer som inte används längre, berättar Kirsi Aronsson, fritidsutvecklare vid Finspångs kommun.

Planerna på banken har funnits under en tid tillbaka och stationshuset ligger bra till geografiskt påpekar hon. Det är centralt, till och med bredvid en skola. Idén med fritidsbanker är att man inte ska behöva köpa nya fritidsprylar om man vill prova på en sport eller om barnen har friluftsdag i skolan.

– Det är bra för alla. Vill man prova på en sport så kan man låna en bandyklubba till exempel tills man har bestämt sig, och en familj som åker till Sälen kan låna skidutrustning, berättar Kirsi Aronsson.

Klockaretorpet i Norrköping har haft en fritidsbank sedan ett drygt år tillbaka, de var då först ut i länet. Nu är det klart att Finspång blir andra kommunen att erbjuda tjänsten och det gamla stationshuset kommer delvis att rustas upp.

– Vi måste åtgärda vissa saker. Det primära är att det ska finnas värme och ventilation för de som jobbar där, säger Fredrik Björkman, fastighetsstrateg på Finspångs kommun.

Målet är att verksamheten kommer att vara i gång till våren 2019 och pågå i lokalerna tills det beslutats om en definitiv framtid för byggnaden, minst i några år.