Den 60-åriga tyska försvarsministern och sjubarnsmodern tog direkt upp jämställdheten när hon inledde förmiddagens debatt inför EU-parlamentet i Strasbourg.

För 40 år sedan valdes EU-parlamentets första talman, Simone Veil, och lade fram sin vision om EU. Det är tack vare henne som jag kan göra samma sak. Och det är med stolthet jag kan säga att äntligen är en kvinna nominerad till posten som ordförande i EU-kommissionen, sade von der Leyen i Strasbourg.

Samtidigt gick hon ut hårt om klimatet.

Jag vill att EU blir den första klimatneutrala kontinenten i världen år 2050. För att göra det måste vi ta modiga steg tillsammans, sade von der Leyen.
Jag kommer att lägga fram ny grön väg för EU under mina första 100 dagar på jobbet. Jag kommer att lägga fram EU:s första klimatlag.

Efterlyser mod

Tyskan utlovade även allt från hårda tag för att bevara rättsstatsprinciperna till minimilöner, eurobudget och nya tag på asyl- och migrationsområdet.

Sedan parlamentsledamöterna fått ge sina synpunkter i fyra timmar bad hon avslutningsvis om mod – för att stötta henne och hennes vision av EU.

Låt oss vara modiga tillsammans, sade von der Leyen i Strasbourg.

Den tyska försvarsministern fördes fram som "gumman i lådan" av EU-ländernas stats- och regeringschefer på deras utdragna toppmöte för två veckor sedan, sedan man inte kunnat enas om någon av de så kallade toppkandidater som föreslagits på förhand.

I stället presenterades en paketlösning med kristdemokraten von der Leyen som kommissionsbas, med socialdemokratiske nederländaren Frans Timmermans och liberala danska Margrethe Vestager som närmaste medhjälpare under sig i kommissionen.

Stöd för höger

Nu väntar ett par spända timmar innan det visar sig om von der Leyens ord burit frukt. Hon behöver få stöd av en absolut majoritet i parlamentet – i nuläget 374 röster.

Det bör kunna gå, sedan åtminstone hennes partikamrater i konservativa partigruppen EPP (med svenska M och KD) och stora delar av liberala RE (med svenska C och L) gett tummen upp.

Jag hoppas att alla i dag som tror på det europeiska samarbetet kommer att ge er sitt stöd. Det ser ut som om den extrema vänstern och den extrema högern kommer att rösta emot er. Det tycker jag ni ska se som en hedersbetygelse, sade svenske Tomas Tobé (M) i debatten.

"Jag är övertygad om att vi genom att välja Ursula von der Leyen får en övertygad EU-vän, en stark företrädare för rättsstatens principer, en garant för ökad jämställdhet och en förespråkare för en skarp miljö- och klimatpolitik som ordförande för kommissionen", skriver i sin tur kollegan Karin Karlsbro (L) i ett uttalande.

Splittrat i S&D

EPP och RE har tillsammans knappt 300 mandat. Därtill väntas dock framför allt stöd från socialdemokratiska S&D, med totalt 153 ledamöter.

S&D-gruppen är dock splittrad. Inte minst är de tyska socialdemokraterna starkt tveksamma till von der Leyen.

Man spelar in nationell politik i detta. Det är mycket som tyder på att de kommer att hålla fast vid att rösta mot, säger de svenska S-ledamöternas gruppledare Heléne Fritzon, som själv tills vidare velat avvakta dagens debatt "för att vi ska kunna överväga att rösta ja".

Det italienska S&D-partiet, Demokratiska partiet, ger dock von der Leyen sitt stöd, lovar gruppledaren Roberto Gualtieri i dagens debatt.

Från Italien stöds von der Leyen också av Femstjärnerörelsen, som inte tillhör någon av parlamentets partigrupper.

Kan skjutas upp

På nejsidan står vänstergruppen GUE/NGL (med svenska V), ytterhögern i ID, miljöpartistiska De gröna/EFA (med svenska MP) samt stora delar av EU-skeptiskt konservativa ECR (däribland svenska SD).

Efter att ha hört ert anförande här i dag står det fullständigt klart för mig att ni är olämplig för denna uppgift och jag kommer att rösta nej, säger Peter Lundgren (SD) i debatten i Strasbourg.

Själva omröstningen om von der Leyen sker på papper utan att ledamöterna behöver avslöja hur de röstar och inleds klockan 18. Ett resultat väntas vara klart kring klockan 20.

Om det blir ja kan tyskan på allvar dra igång sitt arbete med att bygga upp den nya kommission som ska ersätta Jean-Claude Junckers avgående gäng från den 1 november.

Blir det nej i kväll krävs å andra sidan ett nytt extrainsatt EU-toppmöte för att inom en månad lansera en ersättare.

En tredje möjlighet är samtidigt att parlamentets gruppledare helt sonika ser till att skjuta på omröstningen, för att få mer tid för både sig själva och von der Leyen.