Innan själva nyårsfirandet tar sin början på Rådhustorget brukar en ljuständning äga rum men i år visade sig vindarna vara värdiga motståndare. Till slut bad kultursekreterare Karolina Nilsson de många närvarande på torget att bilda en cirkel runt marschallerna vilket hjälpte situationen en aning.

Själva firandet under de sista flyende timmarna av 2016 leddes av kommunfullmäktiges ordförande Gerd Aronsson och först ut i programmet var Elsa Göransson som spelade en egenskriven låt. Därefter sjöng hon också en duett med Olle Hilleberg innan det var dags för ljuständningen som den ensamkommande flyktingen från Afghanistan Arif Moradi tagit initiativ till.

Han höll också i nyårstalet som handlade om att våga möta varandra oavsett ursprung och ta fasta på det positiva.
– Jag ville att vi skulle tända ett ljus för att påminna om alla vi förlorade detta året men också för frihet, för kärlek och medmänsklighet 2017. Jag vill också prata om att nu bor vi här i Söderköping allihop tillsammans. Det finns dåliga och goda människor överallt i världen och jag vill be er att inte döma alla på grund av några, sa Arif Moradi från scenen vid Rådhuset.

Artikelbild

| Arif Moradi höll ett uppskattat nyårstal.

För detta fick Arif Moradi applåder av de flera hundra deltagarna på torget som verkade uppskatta talet men också musikinslagen innan det var dags för alla dessa att återvända till det fortsatta nyårsfirandet i väntan på tolvslaget.