Tre liberaler på marknaden

På söndagen kampanjade Liberalerna i Söderköping. Den traditionella "Ramundermarken" bjöd på sol, massor med besökare och knallar som gjorde affärer.

5 maj 2019 16:15

I närheten av Rådhustorget stod Söderköpings mest kända liberalpartist Inga-lill Östlund och uppmanade människor att rösta i EU-valet som avgörs om tre veckor; den 26 maj. På plats fanns också Juno Blom, riksdagsledamot och nybliven ordförande för Liberalerna i Östergötland och Johan Pehrson, riksdagsledamot från Örebro och kandidat på plats nummer 8 på liberalernas valsedel i EU-valet.

Liberalerna har haft och har uppförsbacke i opinionen under en längre tid. Internt och externt tar det stundande valet av ny partiledare (28 juni ska valet ske) stor uppmärksamhet och intresse. Men partiet satsar nu "allt vad de kan och orkar" för att kunna göra bra ifrån sig i valet till EU-parlamentet. Idag har partiet två ledamöter i parlamentet. Johan Pehrson tror väl inte att det ska gå så bra att han själv kommer in på sin åttonde plats.

– Vårt mål är i första hand att behålla de två mandat vi har idag. Som valmatematiken ser ut så krävs det ungefär sju procent av rösterna för att nå dit. Ett eventuellt tredje mandat "kostar" ytterligare sex procent så det känns mer avlägset utifrån de fem procent som vi ligger på i opinionsundersökningarna, sa Johan Pehrson.

– Jag tycker att du ska bli partiledare istället, sa Inga-lill Östlund.

Det visar sig att Johan Pehrson "för ett resonemang" med valberedningen om sin eventuella kandidatur.

– Vi får se hur det blir. Dagen närmar sig då det kommer ett besked, sa Pehrson hemlighetsfullt.

Johan Pehrson har lång erfarenhet i politiken. Han sitter sedan länge i partistyrelsen och har sedan i februari i år uppdraget som ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

De tre liberala och profilerade politikerna arbetar på i folkvimlet. En del marknadsbesökare går rakt förbi utan att ta emot flygblad eller argument. Andra stannar till och byter några ord och från och till stannar folk till och diskuterar en stund. Inga-lill Östlund är en profil i Söderköping och igenkänd av många. Juno Blom har varit riksdagsledamot sedan hösten 2018. För många är hon framförallt känd som en stridbar och rättfram expert när det gäller frågor om hedersvåld i allmänhet och våld och kränkningar mot barn och unga i synnerhet. Johan Pehrson är "känd från tv" för de politiskt intresserade. Tillsammans utgör de kort sagt en profilerad trio på gågatan i Söderköping.

– Den 26 maj har du lika mycket makt som han "makaronen i Paris, säger Johan Pehrson och ett medelålders par stoppar upp och undrar vad han menar?

Pehrson säger att på själva valdagen så är alla jämlika.

– En president i Paris har en röst och en Söderköpingsbo vilken som helst har också en röst, sa Pehrson.

Inga-lill Östlund säger till Folkbladet att hon "blir så arg" på folk som säger att de inte tänker rösta.

– När det är val ska man rösta, så är det bara, sa Östlund och såg riktigt bestämd ut.

Liberalerna uppfattas av många och av sig själva som det mest "EU-vänliga" partiet av alla. Inga-lill Östlund tvekar till exempel inte att propagera för att Sverige borde ha euron.

– Jag har talat med många företagare här i Söderköping som handlar med euroländer. De säger att euron vore mycket bra för dem. Och titta på Finland; inte går det dåligt för dem fast de har euron. Till och med i ett land som Italien går det bra med euro. Klart det skulle gå bra här i Sverige också, sa Inga-lill Östlund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson Text & foto