Ledamöterna i Söderköpings föreläsningsförening Marja Bergström och Leif Karlsson, den sistnämnde också kassör, befinner sig på måndagen på Stinsen för att berätta om vårens föreläsningsprogram i serien Nyfiken på... som just blivit färdigställt. Faktum är att det blivit ändringar och tillägg i programmet så sent att den affisch som tryckts upp redan är inaktuell.

– Ja, det blev klart igår, berättar Marja Bergström som var med och startade föreläsningsserien som nu blivit lite av en institution i Söderköping.

– Det är faktiskt det elfte året vi håller på nu; bokningarna går till så att vi i styrelsen kommer överens om namn vi vore intresserade av och så tar vi kontakt för att se om det fungerar att boka in dessa. Men vi tar gärna emot förslag också.

Artikelbild

| Elisabeth Åsbrink kommer den 7 februari.

Bland årets namn finns flera bekantingar: Redan den 23 januari kommer Åsa Wikforss, professor i filosofi, som ska tala om alternativa fakta och sanningsbegreppet. Sedan följer författaren Elisabeth Åsbrink med "Orden som formade Sverige" och utrikeskorrespondenten Erika Bjerström som ska ta ett grepp på demokratins status i världen. Demokrati handlar det också om när professorn i rehabiliteringsmedicin Claes Hultling talar om dess möjligheter. Därefter kommer Göran Rherborn, professor emeritus vid Cambridge, för att tala om Sveriges fåtalsvälde och de ökade klyftorna.

Det fria skolvalet tas upp av Magnus Dahlstedt, professor i sociologi, vars föreläsning är betitlad "Skolan, marknaden och framtiden". Därefter är det dags för författaren Nina Lekander som man lyckades knyta till sig sent.

– Hon har ett engagemang i Norrköping dagen innan så det passade väldigt bra. Hon är ju aktuell med sin senaste bok "Trosbekännelser" som har en lite dubbeltydig titel, den handlar om sex, kärlek, lust och kulturhistoria, berättar Marja Bergström.

Det finns också en lokal föreläsare som får äran att avsluta vårprogrammet: distriktsläkaren Erika Rockborn (jobbar på Geria) ska ta upp livmodermakt och barnlöshet ur ett manligt perspektiv. Hon började skriva efter att hon drabbats av en stroke och har hittills gett ut två böcker.

Artikelbild

| Leif Karlsson (kassör) och Marja Bergström från Söderköpings föreläsningsförening framför det Stinsen där Nyfiken på... äger rum.

Senaste säsongen var det lite färre som kom på föreläsningarna än tidigare.

– Ser man på längre sikt har vi haft 45-50 personer i snitt på föreläsningarna men förra säsongen var det kanske 40, säger Leif Karlsson och Marja Bergström tillägger att det märks stor skillnad när det är välkända namn.

– Vår drömbokning är ju Jan Guillou men han har inte kunnat hittills.

Arrangör för Söderköpings föreläsningsförening i samarbete med kommunens kulturkontor, Folkuniversitetet samt Söderköpings bokhandel. Biljetter finns att köpa på Stinsen (där föreläsningarna också äger rum) samt på Söderköpings bokhandel.

011-200 472