Det började med ett valborgsmässotal i Brunnsparken 2001 där den tidigare läraren Erik Nilsson föreslog att Söderköping skulle haka på den medeltida traditionen att utlysa julfrid. Familjerna Nilsson samt Emilsson bestämde sig sedan för att dra igång detta själva.

– Ja, vi började julafton 2001 så i år blir det alltså 16:e gången vi utlyser julfrid, berättar Erik Nilsson.

– Men det är inte förrän de senaste fem-sex åren som det blivit så mycket folk.

Ja, de senaste åren har uppåt 400 personer samlats på Rådhustorget på julaftonsförmiddagen för en stunds samvaro innan själva julaftonsbestyren drar igång med resor, Kalle Anka, klapputdelning och julmat i mängder.

– Vi har märkt att en hel del affärer nu har öppet tidigt på julafton och det är klart att när det rör sig hundratals personer i centrum så är det nog klokt, säger Erik Nilsson.

Det blir inga större förändringar på årets utlysande utan följer tidigare års recept.

– Det här är inte en tradition man ändrar på. Det blir flera trumpetsolo av Claes-Göran Emilsson och så ett kort tal av mig, berättar Erik Nilsson som hoppas på lika mycket folk som vanligt.

Julfrid beskrivs i den medeltida östgötalagens kristendomsbalk som en förhöjning av bötesbeloppet för dråp eller mord under en period av tjugo dagar med start från julaftons kväll.