Det var den 12 november 2015 som 15-årige Jalil Rez kom till Sverige från Afghanistan och han hamnade ganska snart i en familj. Han hamnade så småningom på Ramunderskolan där han går bildprofil men teckna började han med tidigare.

– Jag har tecknat hela mitt liv, säger Jalil och berättar målande om de olika verken:

– Det är surrealism, karikatyrer, porträtt. Jag tror att när man ritar lägger man sitt hjärta i tavlan, många av de här tavlorna är starka för mig.

Artikelbild

| Stadsvy. Jalil har motiv som speglar hans bakgrund.

Hur kommer det sig att det blev en utställning här på Stinsen?

– Jag undrade hur jag skulle kunna visa upp mina tavlor så mamma och min bildlärare hjälpte mig, säger Jalil som tycker att måleri är ett bra uttryckssätt.

– Andra killar har svårt att berätta om sina upplevelser, jag målar och berättar genom tavlorna.

Det är uppenbart att det är surrealism som ligger Jalil närmast om hjärtat, han nämner själv Dahli och bildläraren på Ramunder Lars Nygren förklarar bakgrunden:

Artikelbild

| Inför vernissagen. På torsdagen hängdes det på Stinsen.

– I åttan körde vi surrealism för hela klassen och då var en uppgift att alla skulle göra en egen surrealistisk bild, Jalil gjorde en stark målning, berättar Lars Nygren och pekar på en bild på en mänsklig gitarr med en skugga bakom som ska symbolisera Jalils mor.

Han jobbar i en mängd material, här finns verk i olja, akvarell, blyerts, sprayfärg.

Artikelbild

| Porträtt. Många stilar och tekniker finns representerade.

– Jag har jobbat i akryl också, det började jag med här i Sverige, upplyser Jalil Rez som är lite nervös inför utställningen.

Har du gjort alla verk sedan du kom till Sverige?

Artikelbild

– Ja, de är gjorda här, svarar Jalil och Lars Nygren lägger till att han har en snabbhet utöver det vanliga.

– Men det är också ett bra sätt för honom att bearbeta och jobba med minnen han har.

Han bor i familjehem hos Helena Gustavsdotter som också finns på plats.

– Det var i början av april som vi tog kontakt med Stinsen och skulle skicka in ett cv och 20 bilder. Då hade han bara fyra färdiga så från april till september gjorde han 15 olika verk, berättar Helena Gustavsdotter som tillägger att Jalil inte vet hur framtiden ser ut för honom.

– Han har inte varit på den första intervjun hos Migrationsverket ännu. Det är ju en av orsakerna till den otrygghet som många av de här ensamkommande känner.

På lördag förmiddag är det vernissage för Jalil Rez utställning på Stinsen. Den pågår sedan till den 25 januari.