Representanter från företaget har träffat kommunledningen i Söderköping och informerat om fiberutvecklingen i kommunen. Planerna är fortfarande att vara helt klara med fiberutbyggnaden i Söderköping vid årsskiftet. Fiberutvecklingen lockar väldigt olika. Medan många valt fiber centralt i kommunen så är det nästan ingen av de boende på Norra Finnö som hittills varit intresserade av att ansluta sig.

De senaste månaderna har IP Only fått kritik på flera platser i landet, bland annat på Vikbolandet. Vi har tidigare skrivit om den kritiken och den oro som kunderna haft då de noterat att arbetet i området minskat. Enligt branschsajten Telekomnyheterna har företaget hållit inne med betalning till underleveranterörer, något som IP Only förnerkar.

I början av februari genomfördes en sammanslagning av IP Only och nätoperatören DGC, som båda tillhör riskkapitalbolaget EQT. Enligt branchtidningar är ett av målen att kunna utmana på telekommarknaden och bland annat konkurrera med Telia.

Enligt regionchef Pär Ljunggren, ansvarig för region öst på IP Only, så pågår arbetet med att ge Söderköpings kommun ett fibernät även om man dragit ner på takten under vintermånaderna på grund av väderleken.

Stämmer det att IP Only är på väg att göra konkurs?

– Nej, det är bara elakt förtal, säger Pär Ljunggren.

Vad grundar sig ryktena på tror du?

– Jag vet inte, men det finns ju ett antal projekt där vi sett kvalitetsbrister. De projekten har stannat av. Det handlar om några entreprenörer som inte fått sina pengar i tid, men det berodde på att de inte fullföljt sitt åtagande, säger Pär Ljunggren.

Har ni hållit inne pengar för dem?

– Jag kan inte säga om vi hållit inne pengar, men om de inte gjort enligt vårt avtal så kan utbetalningen dröja. Jag kan inte säga om det är i Östergötland. Jag har bara hört det här.

Men om det vore i Östergötland skulle väl du som ansvarig veta om det?

– Jag har daglig kontakt med våra entreprenörer och det är inget som kommit till min kännedom så då förutsätter jag att det inte är här, säger Pär Ljunggren.

Har ni haft problem med att betala underleverantörer?

– Nej, det har vi inte. Vi har väldigt starka ägare och en stor investeringsbudget. Vi har sju miljarder kronor för att utveckla fibernät på landsbygden, poängterar Pär Ljunggren.

Hur ser utvecklingen i Söderköping ut?

– Vi är säkra på att lyckas med uppdraget och jag tycker att det ser positivt ut med Söderköping. Området Gårdeby är färdigt och vi räknar med att all anslutning ska vara klar i Söderköping innan årsskiftet, säger Pär Ljunggren.

Har ni fått tag på underleverantörer?

– Jag tycker att vi har lyckats bra i Söderköping. Vi har några rikstäckande leverantörer, företag med stor kapacitet och resurser.

Normalt räknar företaget med att de får cirka 85 procent sålt redan i första försäljningsskedet. I några områden i Söderköping har anslutningsgraden varit lägre. Speciellt på Norra Finnö är det väldigt få som anslutit sig.

– Vi har försökt ställa frågan om varför men inte fått något svar. Innan vi sätter igång projektet där så kommer vi att ta ett nytt tag i området så att alla har fått information och vet vad det är som gäller, säger Pär Ljunggren.

Planerna är att ordna nya informationstillfällen redan nu under våren.

Att ansluta sig till fibernätet kostar cirka 20 000 kronor. Men i vissa bidragsområden ligger anslutningskostnaderna högre.

– Många funderar över om de behöver fiber eller inte, men digitaliseringen går fort. Om det (tveksamheten) beror på den ekonomiska faktorn så finns olika avbetalningslösningar och även bidrag att söka om man bor i områden där det är dyrare, säger Pär Ljunggren.

IP Only leverarar inget eget nätverk utan de har aktörer som är anslutna till dem.