Sjöräddning lockande

Massor av besökare och ett fullspäckat program att kolla in. Så kan man summera Sjöräddningsdagen i Arkösund på lördagen.

ARKÖSUND

– Det blev en mycket bra dag, där vi kunde visa upp våra olika enheter inom sjöräddningen för alla besökare som kom hit, säger Jim Karlsson, stationschef för Sjöräddningssällskapet i Arkösund.

Dagen till ära fick han också besök av Cia Sjöstedt, vd för Sjöräddningssällskapet i hela Sverige. Hon bjöds för övrigt på en hisnande upplevelse, då hon var en av dem som från en båt som låtsades var i sjönöd, blev upphissade av sjöräddningshelikoptern.

En uppvisning som samlade många nyfikna besökare.

Dessutom kunde besökarna gå ombord på en lotsbåt, ett sjömätningsfartyg och ett fartyg från Kustbevakningen, som låg vid kaj under hela arrangemanget.

– Roligt att så många vill komma ombord och se hur vi har det här, sa besättningsmannen Pontus Björkman Goltz från Kustbevakningen medan han hela tiden hjälpte till att dra ombord besökare från den lite höga kanten ner till kajen.

– Det är ju bra för båda parter att vi kan träffas på såna här sjöräddningsdagar, så kan vi ge mer information om oss till allmänheten och dom får chansen att ställa frågor till oss.

Under dagen namngavs också Sjöräddningssällskapets nya svävare med släp, som donerats till Arkösundsstationen av Länsförsäkringar Östgöta.

Det var John Jansson från Finspång som vann namngivningen och tackades med bland annat blommor av Länsförsäkringars vd Stefan Nyrinder.

Mellan uppvisningarna med helikoptern fanns det möjlighet att åka gratis till Arkö med båten Estelle för att träffa med besättningen och ta en närmare titt på helikoptern, som utgick från Arkö.

På plats fanns också Marina hemvärnet, räddningsdykare från Räddningstjänsten Östra Götaland, Brandvärnet i Arkösund, Missing people som informerade om sin verksamhet samt Brukshundsklubben som kom med sök- och räddningshundar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa