Samhället stöttar upp efter den svåra olyckan

Lokala krafter har slutit upp och står till förfogande efter helgens A-traktorolycka där en yngre tonåring skadades svårt.

6 februari 2020 15:00

Jan Båvemyr, räddningsledare på deltidsbrandkåren i Östra Husby, var på plats vid olyckan. Där var även många ungdomar med A-traktorer, eftersom ryktet om olyckan snabbt spred sig i sociala medier.

Deltidsbrandkåren öppnade stationen för de som ville komma och prata, i ett så kallat kamratstöd.

– Vi som jobbar ute under sådana här olyckor är skyldiga att också själva få kamratstöd. Vi kände att vi inte kunde lämna de ungdomar som var på plats så vi bjöd med dem. Vi bjöd även med föräldrar och polis, berättar Jan Båvemyr.

De satt på stationen och pratade igenom det som hänt.

– Det var tryggt hos oss eftersom många inom räddningstjänsten kände ungdomarna som var där och de var i sin tur kamrater till de som varit inblandade i olyckan.

Deltidsbrandkåren på Vikbolandet har i dagsläget bidragit med sitt.

– Ingen mer insats kommer att ske, vi har gjort det som vi känner behov av. Sedan kan det ju ändras och då kanske vi återigen samlar gruppen som var ute.

Christian Lind, inre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland, berättar om åtgärderna och insatserna som brukar ske vid händelser som denna.

– Det finns speciella personer som är utbildade i kamratstödjande. De kommer in och pratar med de inblandade om hur det kändes, vad man har sett och hur man upplevde det.

Han berättar att han själv är kamratstödjare och att det brukar vara skönt för de inblandade att få prata av sig.

– Det blir en lättnad för de flesta. Många har funderingar och frågor och då kan vi tillsammans reda ut dem istället för att de ska gå hemma och grubbla.

Christian Lind berättar även att det brukar ske uppföljningar:

– Då brukar man prata vidare om hur folk mår. Det brukar ske på stationerna hos brandkåren eller övrig lämplig lokal.

Östra Vikbolandets pastorat pratade även om olyckan i sin förbön i kyrkan i söndags, men annars har de inga övriga insatser. 

– Skolans beskrivning är att de hanterar händelsen och vi är en resurs vid sidan, så vi har kontakt med dem och de har ett erbjudande till allmänheten om att vi finns till hands och ställer upp vid behov, berättar Torbjörn Sjöberg, kyrkoherde vid Östra Vikbolandets pastorat.

Eftersom alla de drabbade i olyckan går i högstadiet på Vikbolandsskolan valde skolan att hålla öppet under söndagen för att kunna erbjuda någon att prata med. På måndagsmorgonen samlades eleverna och lärarna innan skolan för ett möte. ICA Supermarket Östra Husby sponsrade med fika.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Agnes Ganestål

Ämnen du kan följa