I ett inlägg på Twitter skriver al-Hariri att han mår bra, men att familjen kommer att "stanna i sitt land, kungadömet Saudiarabien". Premiärministern har både libanesiskt och saudiskt medborgarskap.

al-Hariri meddelade sin avgång under mystiska omständigheter förra helgen under ett besök i Saudiarabien. Den sunnimuslimske premiärministern anklagade den shiamuslimska Hizbollahrörelsen för att så split mellan arabnationerna. Han hävdade också att han lämnade sin post eftersom han fruktar att bli mördad.

Hans avgång har väckt oro för att Libanon ska dras in i ökande spänningar mellan regionens två stormakter, sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran.

"Bara lögner"

al-Hariri reste till Saudiarabien direkt efter ett möte i Beirut med Ali Akbar Velayati, utrikespolitisk rådgivare till Irans högste ledare ayatollah Khamenei. Den libanesiske premiärministern tog upp mötet i det tv-sända tal där han meddelade att han avgår. Velayati ger nu sin syn på mötet i iransk tv:

al-Hariri hävdar att han vid vårt möte bett Iran att sluta lägga sig i Libanons angelägenheter, men han sade inte alls något sådant.
Vårt möte var inte spänt eller våldsamt. Detta är bara lögner, fortsätter Velayati.

Den iranske rådgivaren säger att han hoppas att al-Hariri snart återvänder till Libanon, och anklagar Saudiarabien för att försöka underblåsa spänningarna eftersom Riyad "inte kan tolerera den strategiska vänskapen" mellan Teheran och Beirut.

Spekulationer om husarrest

Den libanesiske premiärministern å sin sida dementerar Velayatis påstående om att han skulle ha erbjudit sig att medla mellan Iran och Saudiarabien. "Premiärministern har inte erbjudit medling mellan några länder", heter det i ett uttalande från al-Hariris pressavdelning.

al-Hariris överraskande avgångsbesked har i Libanon utlöst spekulationer om att han hålls i husarrest i Saudiarabien, vilket förnekats av premiärministern. Libanons president Michel Aoun har vägrat godkänna al-Hariris avskedsansökan innan denne återvänt.

I en tv-intervju från Saudiarabien i söndags sade al-Hariri att han formellt kommer att avgå när han återvänt hem. Han lämnade dock en liten öppning till att stanna på posten, på villkor att Hizbollahrörelsen respekterar Libanons hållning att inte lägga sig i regionala konflikter i området.