Rosemaj startar namninsamling för biblioteket

Rosemaj Lindqvist har hört att Tjällmo bibliotek eventuellt ska läggas ner och har därför startat en namninsamling.

29 februari 2020 18:30

Rosemaj Lindqvist, Tjällmobo och deltidsarbetande pensionär, började namninsamlingen utanför den lokala matbutiken på lördagsförmiddagen. Efter första halvtimmen stod ett 40-tal namn på listan för bevarandet av Tjällmo bibliotek. 

Anledningen till initiativet är att hon har hört att biblioteket, där hon jobbar en gång i veckan, hotas av nedläggning och bokbussen ska ersätta bibliotekets verksamhet. 

– Jag tycker inte att en bokbuss motsvarar samma service som skolbiblioteket. Som det är nu kan man slinka in och bara läsa en tidskrift eller låna en dator och skolbarnen kan låna material. Det skulle inte bli samma service med en bokbuss. 

Rosemaj förklarar hur hon kände när hon fick höra om den eventuella nedläggningen.

– Jag blir bara arg. De som inte är bilburna har svårt att ta sig till biblioteket och det skulle inte bli samma utbud på en bokbuss.

Bildningsnämndens ordförande, Mark Henriksson, kan varken bekräfta eller förneka om framtiden är oviss för Tjällmo bibliotek. 

– I Alliansens mål och resursplan inför 2020 så skrev vi att vi vill se över skolbiblioteksorganisationen och det arbetar förvaltningen med. Det innebär att man tittar på hela skolbiblioteksorganisationen och det inkluderar Tjällmo skolbibliotek. Arbetet pågår inom förvaltningen och inget material har presenterats för politiken ännu.

Att en utredning pågår av verksamheterna bekräftas av Ulrika Stålknapp, biträdande förvaltningschef på Bildningsförvaltningen.

– Vi har en genomlysning av hela skolbiblioteksorganisationen och i den ingår Tjällmo bibliotek som en del av helheten. Arbetet är pågående inom förvaltningen och mer information finns inte att ge i dagsläget.

Biblioteket är ett integrerat skol- och folkbibliotek som delar lokalen med skolan. Tillsammans med närbiblioteket i Borensberg och biblioteksbussen så är Tjällmo bibliotek en av tre filialer till huvudbiblioteket i Motala. 

Rosemajs uppfattning är att biblioteket i Tjällmo är mycket uppskattat. Att det är den enda riktiga samlingspunkten för Tjällmoborna och att det pågår många aktiviteter där.

– Det är stickcafe, film och bokklubb, samt digitaliseringsaktiviteter för både unga och gamla, som alla är gratis. Det används även för olika utställningar till exempel förskolans miljöarbete. 

Rosemaj kommer att fortsätta insamlingen, bland annat genom att söka upp föreningar.

– Jag ska också stå vid affären flera gånger med namnlistan. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Johansson

Ämnen du kan följa