Förväntansfulla boenden, personal och tillhörande familjer står ute på Wijkagårdens besöksparkering när ett dovt muller i fjärran hörs. Ljudet blir starkare och efter en stund är gatan full med glänsande krom och mullrande V8-or. En efter en glider ett tiotal bilar in på parkeringen. För många av dem är parkeringsplatserna för små, de får parkera lite varstans runt entrén istället. Det är ett glatt gäng från föreningarna Motorgården Norrköping och Norrköpings Raggarklubb som har kommit på besök.

Alla på boendet har blivit inbjudna till att komma och beskåda de klassiska gamla bilarna och även få åka med på en tur runt samhället. 

– Ett mycket omtyckt påhitt det här, säger en liten farbror, som med nyfunna ungdomliga steg skyndar fram till en av bilarna för att nypa den bästa platsen under åkturen. 

Artikelbild

| Förväntansfulla boenden på Wijkagården.

En cabriolet blir valet. 

– Jag vill känna vinden i håret, det som finns kvar åtminstone, säger han med ett leende som sträcker sig från öra till öra. 

En liten dam går runt och synar bilarna ordentligt. Hon stannar till vid en stor midnattsblå bil och säger lite förvånat. 

– Den här var lite väl modern tycker jag, men den var väldigt fin. 

Artikelbild

| Anders Gullstrand vid sin Cadillac

Det är en Cadillac serie 62 cupe' årsmodell 1959 som hon har stannat till vid. Den ägs av Anders Gullstrand från Norrköpings Raggarklubb. 

– Jag är den enda ägaren sedan den kom till Sverige, den har endast gått 6500 mil och allt är fortfarande original, berättar han stolt. 

Artikelbild

| Cabriolet

– Men den skulle ju varit röd, säger han och skrattar. 

Han letade ett tag innan han hittade den här hos en firma som kunde ta hem bilen från Michigan USA. Men den var ju inte röd. 

Artikelbild

| Initiativtagarna Pia Karlsson och Anders ”Molle” Lindstammer

– Det var min fru Gabriella som övertalade mig att i alla fall åka ner till Göteborg och titta på bilen när den kom till Sverige. Det gick inte många minuter innan jag bestämde mig. Den här bilen ska jag ha. 

Och nu har Anders varit stolt ägare till den i sju år. 

Artikelbild

| Uppdukat fikabord

Efter cruisingen runt samhället bjuds det på fika i boendets samlingslokal. Stämningen är på topp. Det pratas bilar och gamla minnen medans tårta, kakor och kaffe går åt. 

Vid ett av borden sitter Anders "Molle" Lindstammer. Han är en av initiativtagarna till denna dag. Han har själv sin pappa boende på Wijkagården. En annan initiativtagare är Pia Karlsson. Hon är personal på den avdelning där "Molles" pappa bor. Hon är här på sin lediga dag och hjälper till med ruljansen. 

Deras gemensamma intresse av gamla bilar och att vilja göra något extra för de boende gjorde att de började planera den här dagen. 

Det är andra året i rad de anordnar detta tillsammans och så länge som intresset finns kommer den nya traditionen fortsätta. 

Den mycket omtyckta dagen avslutas lugnt med att parkeringen utanför Wijkagården återigen kan ta emot vanliga besökare.