Proffstips för pricken över i:et

Det där lilla extra som gör att ett rum blir ett hem kan vara svårt att få till. Men det finns mängder av knep och tips att utgå ifrån när du ska lägga sista handen vid inredningen.

10 juni 2019 08:15

Möblerna är på plats, utplacerade enligt konstens alla regler. Ljuset faller vackert och gardinerna är av rätt längd. Ändå saknas något – pricken över i:et, det som gör rummet mysigt, spännande och intressant.

Jag får ofta frågor om den sista touchen i inredningen. En utmaning som folk har är att få in de där udda grejerna som bryter av och gör rummet spännande, säger Frida Ramstedt som driver inredningsbloggen Trendenser och just har kommit ut med boken ”Handbok i inredning och styling” (Roos och Tegnér).

Trots att vi omges av inredningsinspiration på Instagram, Pinterest och glossiga magasin saknas ofta de konkreta tipsen.

Det handlar alltid om färdiga resultat, i bildtexten får vi veta vad vi ser, men inte varför. Det skapar en klyfta mellan bilderna och våra egna hem, eftersom man inte får ihop det, säger Frida Ramstedt.

Det är lätt att misströsta och tänka att inredning bara handlar om känsla – det är något vissa har och andra inte. Men mycket går att lära sig, det finns tekniker och knep att utgå ifrån för att lyckas.

Även om det egentligen inte finns rätt eller fel så existerar vissa grundprinciper, säger Frida Ramstedt.

Fota hemmet

Tips nummer ett är att försöka zooma ut och se sitt hem med nya ögon. Det är lätt att man ”slutar se” det man vandrar runt i varje dag.

Jag brukar fota med mobilkameran, jag har en tendens att bara se detaljerna hemma till slut, men om jag tar bilder kan jag titta på dem och se hemmet mer som en besökare ser det första gången.

En annan sak som gör att man lätt kör fast är att man fastnar i en nivå och placerar allt – tavlor, lampor, hyllor – i samma höjd.

Tänk fågel, fisk och mittemellan, och jobba med saker som drar blicken upp mot taket och ned mot golvet. Det ger en helt annan känsla, tipsar Frida.

När det kommer till detaljerna pratar hon om något som ger en wow-känsla.

Det ska finnas något i rummet som suger tag i en, det kan vara en speciell väggfärg eller en härlig matta. Något som får den som kliver in i rummet att känna: wow!

Wow-känslan ska följas av en aha-upplevelse, skapad av en brygga.

Först ser man väggen eller mattan, sedan; aha, den matchar det här konstverket på motsatta väggen. Wow-känslan får en aha-koppling i rummet, och för att det ska ske kan man skapa en brygga – kanske ett stilleben i samma färgskala som binder ihop och får helheten att sjunga.

Den här wowkänslan beskriver Frida Ramstedt som en inkastare – den ska få en att vilja gå in i rummet och titta vidare.

Mys behövs

Men sedan behövs något som får en att vilja stanna kvar. Här handlar det inte bara om visuella effekter.

Någonting måste göra rummet mysigt och behagligt att vara i, det kan vara en skön fåtölj eller soffa som omfamnar en.

Frida tycker generellt att vi pratar för lite om vad det egentligen är som gör ett hem trivsamt, tillgängligt och funktionellt.

Rubrikerna i inredningsmagasinen handlar om hur du skapar en lyxig känsla, men ingen pratar om hur du kan inreda för att komma ned i varv eller få energi, eller hur du skapar bra förutsättningar för att umgås i ett rum.

Det svåraste för många är att hitta de små personliga sakerna som ger en sinnlig effekt, det som får oss att känna något.

Min mamma gick bort nyligen, och när vi städade ur dödsboet hittade jag saker som gav mig massor av fina minnen. Bara att ta i de sakerna gav mig en skön känsla. Sådant behöver vi omge oss med i våra hem, känslobomber som triggar oss att må bra, säger Frida Ramstedt.

Ikea i all ära, men många platta, lackade ytor i ett hem ger en stängd känsla, där finns inget sinnligt som bryter av det perfekta, menar Frida. I ett hem där allt är likadant finns inget som får oss att vilja bromsa upp och pausa.

Det är inte taktilt utan platt och hårt och instängt. Vi behöver de där udda sakerna som vi vill ta på och känna. Det kan vara något som folk hajar till av, som är gjort för hand eller kommer från naturen.

Stilleben

Det klassiska knepet för att få till det med de där udda prylarna och skapa en personlig touch är att bygga stilleben. Det behöver inte vara en grupp vaser på byrån i vardagsrummet.

Många bygger stilleben i köket, kanske utan att tänka på det, genom att ställa ihop oljor och kryddor på en liten bricka att ha till hands vid spisen eller på bordet, säger Frida.

I badrummet kan man gärna bygga ett stilleben för att bryta av och skapa något levande i en ganska steril miljö.

Ställ ihop en liten vas med kvistar av det som blommar just nu med en vacker parfymflaska och ett litet fat att lägga smycken på, det skapar ett vackert blickfång.

Det som i slutändan gör att ett hem känns vackert, inbjudande och personligt är att man ser att någon lever där, menar Frida Ramstedt. Vi är så präglade av alla städade bilder på Instagram och liknande att vi programmeras till att stajla våra hem på det viset.

Tänk på allt vi tar bort när vi fotar. Bilderna vi ser och bilderna vi tar är ofta så städade, vi har fostrat varandra i att man inte ska ha saker framme. Men ofta när man kommer hem till någon som har det väldigt mysigt så ligger det en uppslagen bok eller en stickning någonstans. Det är spåren av liv som skapar ett hem.
Stillebentips

Att skapa ett stilleben, alltså att gruppera föremål för att skapa ett blickfång, är ett av inredarnas vanligaste trick. Här är några av Frida Ramstedts tips för att lyckas:

+Välj ett udda antal föremål. Inredare väljer gärna tre, fem eller sju saker, det skapar en bra dynamik eftersom det ”fintar” ögat som annars gärna vill para ihop saker två och två.

+Jobba med flera olika höjder och välj en tydlig höjdpunkt, som en vas med snittblommor eller en hög växt.

+Välj en tyngdpunkt, till exempel en rundad vas eller en större bok, som tar plats och utgör en bas.

+Hitta en fokuspunkt, något som tydligt blir det första man ser.

+Använd något organiskt eller oregelbundet, gärna från naturen, som bryter av.

+Laborera med horisontella och vertikala linjer – liggande böcker, höga smala ljusstakar.

+Tänk i trianglar – i stilleben följer ofta de yttre konturerna en triangel.

+Fyll på med personliga saker, detaljer som skapar liv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Bratt/TT