Präst fick jobba kvar – trots polisanmälan

Prästens före detta sambo och barn lever med skyddad identitet. Hans exfru har polisanmält honom för misshandel. Men mannen har fått fortsätta att arbeta med både konfirmander och kvinnor under pågående polisutredning skriver Arbetarbladet. Nu tas han ur tjänst.

10 november 2017 13:55
Vår strategi fram till nu har varit att hålla den här personen sysselsatt för att i möjligaste mån hålla honom borta från de utsatta kvinnorna och barnen medan utredningen pågår, men nu har det kommit fram ny information som ger oss anledning att omvärdera den strategin, säger Västerås stifts biskop Mikael Mogren, i ett pressmeddelande.

Den utpekade prästen, som är verksam i Västmanland, har blivit polisanmäld av två kvinnor för våldsbrott och kvinnofridsbrott. Det rör sig om en före detta fru och en före detta sambo. Biskopar i två olika stift har låtit honom arbeta kvar inom Svenska kyrkan trots anmälningarna mot honom.

Enligt Arbetarbladet fick biskopen i Uppsala stift, där mannen arbetade 2015, information om en kvinnomisshandel. Exhustrun säger till tidningen att biskopen inte gav henne något stöd utan varnade henne för att äktenskapliga bråk inkräktade på arbetet i församlingen.

Trots pågående polisutredning mot prästen har han fått arbeta kvar. Tills nu, när Västerås stift meddelar att prästen tas ur tjänst och ska lämna alla arbetsuppgifter med omedelbar verkan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Gyllestad/TT