Pompeo snedtände på journalists Ukrainafrågor

Ilska, arga tillmälen och otryckbart språkbruk.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo tycks ha tappat humöret när han intervjuades om Ukraina i public service-kanalen NPR i fredags.

Journalisten Mary Louise Kelly hade ställt flera frågor om Iran, men när intervjun närmade sig sitt slut tog hon upp Marie Yovanovitch, USA:s tidigare ambassadör i Ukraina.

Yovanovitch blev hastigt hemkallad från sin post förra våren efter att ha blivit utsatt för vad hon själv kallar en "smutskastningskampanj" ledd av president Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani.

Är du skyldig ambassadör Marie Yovanovitch en ursäkt? undrade journalisten.

En häftig ordväxling följde där Pompeo insisterade att han "försvarar varenda UD-anställd" och Kelly envisades med att fråga om han officiellt försvarat Yovanovitch.

"Peka ut Ukraina!

Jag har sagt allt jag vill säga, svarade Pompeo och avslutade intervjun.

Innan han lämnade rummet böjde han sig över journalisten och stirrade på henne, skriver nyhetsbyrån AFP.

Men historien tog inte slut där enligt Mary Louise Kelly, som själv blev intervjuad i en senare NPR-sändning.

Kelly berättar att hon efteråt blev uppmanad av en av Pompeos medarbetare att – utan bandspelare – följa med till ett av utrikesministerns privata rum.

Där väntade han på mig, och så svor han åt mig ungefär lika länge som intervjun hade varat, säger Kelly.
Han var inte glad över att jag hade frågat om Ukraina, fortsätter hon och berättar att utrikesminister därpå undrade, i en fråga kryddad med svordomar, om hon trodde att det amerikanska folket brydde sig om Ukraina.

Sedan uppmanade Pompeo en av sina medarbetare att hämta en världskarta där ländernas namn inte var utskrivna. Han ville se om Kelly visste var Ukraina ligger.

Jag pekade ut Ukraina. Han tog undan kartan.

"Journalistisk anständighet"

Dagen därpå anklagade Pompeo, i ett skriftligt uttalande, Mary Louise Kelly för att ljuga. Enligt honom var det överenskommet att intervjun endast skulle handla om Iran. Dessutom var "konversationen" efter intervjun "off the record".

"Det är skamligt att denna reporter väljer att äventyra journalistiska regler och anständighet. Detta är ännu ett exempel av hur rubbade medierna har blivit i förhållande till president Trump och hans regering", säger Pompeo i uttalandet och antyder sedan att Kelly inte alls kunde peka ut Ukraina:

"Det är värt att notera att Ukraina INTE är Bangladesh".

En riksrättsprocess angående president Trumps agerande gentemot Ukraina pågår för närvarande i den amerikanska senaten.

Trump anklagas bland annat för att ha pressat Kiev att utreda den förre vicepresidenten Joe Biden för korruption i landet. Biden kan bli Trumps huvudrival i presidentvalet senare i år

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa