Hela världen har berörts av dramat kring de tolv pojkarna och deras tränare som suttit fast inne i Tham Luang-grottan i norra Thailand sedan de överraskats av monsunregnet. Nu väljer Gothia Cup, världens största fotbollsturnering för ungdomar, att bjuda in laget till nästa års turnering i Göteborg.

Gothia Cup har en fond där organisationen och flera företag lägger pengar varje år. Den används för att hjälpa lag som annars inte skulle haft ekonomiska förutsättningar att ändå kunna komma till Göteborg. Gothia Cup erbjuder sig nu att med hjälp av fonden stå för alla kostnader för det thailändska pojklaget vid nästa års turnering.

– Det var som handen i handsken. Om det var något vi skulle kunna använda pengarna till var det att bjuda in Wild Boars, säger Dennis Andersson.

Artikelbild

In this July 3, 2018, image taken from video provided by the Royal Thai Navy Facebook Page, Thai boys smile as Thai Navy SEAL medic help injured children inside a cave in Mae Sai, northern Thailand. The Thai soccer teammates stranded more than a week in the partly flooded cave said they were healthy on a video released Wednesday, as heavy rains forecast for later this week could complicate plans to safely extract them. (Royal Thai Navy Facebook Page via AP)

Gothia Cup och thailändsk fotboll har sedan tidigare en stark koppling. Varje år deltar thailändska lag i turneringen och så tidigt som 1992 var Thamrong Thai det första thailändska laget för att bli Gothia Cup-mästare.

Gothia Cup har också under fem, sex år drivit en fotbollsskola nära Bangkok. Och det handlar inte bara om att bjuda in pojklaget till Göteborg.

– Jag kommer under alla omständigheter att åka dit under hösten för att sondera vad vi kan göra mer på plats, säger Dennis Andersson.

– I alla saker vi gör är vi noga med att vi inte bara tar hit 15 ungdomar. Och så blir det spänningar därifrån de kommer: ”vi fick åka, det fick inte ni”. Vi måste också se till att det kommer andra till gagn i deras närmiljö. Nu har vi ett år på oss att göra det på ett bra sätt. Vi har redan bra kontakter och vi vet en hel del om förhållandena uppe i norra i Thailand.

Artikelbild

| GÖTEBORG 20150701 BK Häckens klubbdirektör Dennis Andersson på den nya fotbollsarenan på Hisingen, med namnet Bravida Arena. Foto: Micke Larsson / TT / kod 10510

När pojkarna kommer till Göteborg nästa år det inte tänkt att det ska vara något speciellt. De blir ett av Gothias Cups 1 700 lag med allt vad det innebär.

– Vi har pratat om ifall det kan missuppfattas. Men då blir jag arg. Om man inte kan göra snälla och vänliga handlingar utan att man blir misstänkt för att ha en baktanke, då blir det inte mycket snällt och vänligt gjort i världen, säger Dennis Andersson.

I år kommer klubbarna FC Bangkok och Southern Beach FC att representera Thailand i Gothia Cup. (TT)