Utredningen om dubbelmordet utanför Mantorp, då en 62-årig kvinna och hennes 70-årige man bragtes om livet, har nu pågått i ett drygt halvår. Sedan den 15 september sitter en 24-årig man från Mullsjö frihetsberövad. Formellt är han häktad som på sannolika skäl misstänkt för mord i två fall.

Utredningen leds av kammaråklagare Helene Gestrin och hon säger att utredningen nu är inne i slutskedet.

– Det mesta har kommit in från NFC (Nationellt forensiskt centrum) nu. Det är bara några analyssvar som återstår. Det innebär att våra kriminaltekniker kan börja slutföra sina brottsplatsundersökningsrapporter.

Vad är det för analyser som har gjorts?

– Det handlar om dna, fingeravtryck och analyser av annat slag från brottsplatsen. Vi har även gjort en del telefonanalyser och ekonomiska utredningar som ligger hos it-forensiker.

Förundersökningsledaren säger att det kommer att hållas tre ytterligare förhör med 24-åringen innan utredningen anses vara klar.

– Han ska förhöras på fredagen och han ska förhöras nästa vecka. Det är sammanlagt tre ytterligare förhör inbokade med honom.

Artikelbild

| Brottsplatsen. Den 11 juni mördades en 62-årig kvinna och en 70-årig man i sitt hus utanför Mantorp.

Varför delas förhören upp?

– Informationen kommer till oss i omgångar. Vi kan inte förhöra honom mot NFC:s yttrande när vi inte har dem. Varken han eller förhörsledarna orkar inte heller sitta hur länge som helst. Man kan inte ha hur långa förhör som helst, säger Gestrin och fortsätter:

Artikelbild

| Förundersökningsledare. Helene Gestrin hoppas kunna väcka åtal i januari.

– Det är naturligt att det hålls ett antal förhör så här i slutet på en utredning.

Har 24-åringen lämnat någon förklaring till hur det kommer sig att hans dna har säkrats på brottsplatsen?

Artikelbild

| Häktad. Den mordmisstänkte 24-åringen nekar till brott.

– Han har inte lämnat en tillfredsställande förklaring till hur det kommer sig att hans dna finns på brottsplatsen.

Vad innebär det, anser du inte att hans förklaring är trovärdig?

– Det enda jag vill säga i nuläget är att hans förklaring inte är tillfredsställande.

Finns det något som tyder på att den misstänkte hade någon medhjälpare eller agerade han, enligt din uppfattning, ensam?

– Vi har för avsikt att hålla bägge hypoteserna öppna till dess att utredningen är slutförd. Det är först när vi har fått alla analyssvar som vi kan sätta ner foten och säga att det är på ett visst sätt.

Åklagaren har fram till och med den 15 december på sig att väcka åtal. Men Gestrin säger att det är aktuellt att begära förlängd åtalstid.

– Någon gång i januari hoppas jag kunna väcka åtal.

Blir det en omfattande rättegång?

– Det är mycket skriftlig bevisning som ska gås igenom och det blir en del vittnesförhör. Det blir ingen kort rättegång, det kommer att gå åt några dagar.

24-åringen nekar till brott och hans advokat, Henrik Lindblom, har begärt att få mellan tre och fyra veckor på sig för att granska förundersökningsprotokollet.