Högre elpriser ger klirr i kassan

Trots en rejäl kostnadssmäll till följd av stormen Alfrida redovisar den statliga energijätten Vattenfall ett vinstlyft på över en miljard för årets första kvartal.

Högre elpriser förklarar vinstlyftet, enligt vd Magnus Hall.

25 april 2019 08:24

Draghjälp kommer bland annat från högre priser på koldioxidutsläpp på kontinenten. Utsläppsrätternas pris har lyft från cirka 5 euro per ton koldioxid för drygt ett år sedan till toppar kring 27–28 euro per ton, enligt Magnus Hall.

Det är en dramatisk ökning, säger han.

"Det syns i resultatet"

Detta bidrar till att lyfta elpriset och driver samtidigt på omställningen mot en fossilfri energiförsörjning, enligt Vattenfallchefen.

Samtidigt har låga vattennivåer i nordiska magasin, förvisso på något högre nivåer än i fjol, bidragit till att hålla uppe elpriset på hemmaplan. För Vattenfall blir det sammantaget klirr i kassan, då utvecklingen gör produktionen av vatten-, vind- och kärnkraft mer lönsam.

Det syns i resultatet i första kvartalet jämfört med förra året.

Kostnader till följd av elavbrott, uppröjning och reparationer efter stormen Alfrida, som drog fram över landet i början av januari, summeras samtidigt till 850 miljoner kronor under kvartalet.

Det är väldigt mycket pengar och det påverkar naturligtvis kvartalsresultatet tydligt, säger Hall.

Välkomnar M-utspel

Över hälften handlar om reparationskostnader, men en stor del är även skadestånd som betalas ut då Vattenfall inte har klarat av att uppfylla lagstadgade leveransgarantier.

Samtidigt välkomnar Hall den diskussion som följt på Moderaternas utspel i kärnkraftsfrågan, under parollen "Kärnkraft behövs för att rädda klimatet". Vattenfallchefen understryker att han är nöjd med den blocköverskridande energiöverenskommelse som finns, som ger långsiktiga spelregler för kärnkraften och som har öppnat upp för investeringar i oberoende härdkylningar i befintliga kärnkraftverk.

Sedan kan man alltid ha en diskussion om kärnkraften i sig och om man ska satsa på forskning, vilket vi tycker är bra om man gör, säger Hall.
Kärnkraften är ett otroligt robust system, som klarar av att leva länge utan att man skapar några säkerhetsrisker, tillägger han.

Nytt regelverk

Framför sig ser han en möjlighet att fortsätta driva befintliga kärnkraftverk på längre sikt. Men några investeringar i ny kärnkraft är inte aktuellt som det ser ut nu.

Vi vet ju inte hur det ser ut om 15–20 år, men i dag är det alldeles för dyrt att bygga ny kärnkraft, säger han.

De omstridda elnätsavgifterna, som har höjts med över 50 procent på knappt tio år, vill han inte ge något klart besked om. Men han påminner om att det till årsskiftet införs ett nytt regelverk, som beräknas tvinga fram sänkningar av avgifterna.

Det kommer ske en ganska kraftig sänkning (av elnätsavgifterna). Sedan hur det kommer se ut exakt hos respektive kund, det kan man inte riktigt svara på, säger Hall.

Han flaggar dock samtidigt för att kunder till följd av det regelverk som presenterats troligen ska räkna med ökade kostnader från andra håll, som från Svenska kraftnät.

Rättelse: I den tidigare version förekom en formulering som gav intryck av att Magnus Hall ställde sig bakom M:s kärnkraftsutspel. Det Vattenfallchefen välkomnade var en diskussion om kärnkraften och satsningar på forskning.

Fakta: Vinstökning för Vattenfall

Statliga Vattenfall redovisar en rörelsevinst på 8 168 miljoner kronor för det första kvartalet i år. Det kan jämföras med vinsten på 6 975 miljoner kronor samma period året före.

Resultatet tyngdes dock av kostnader förknippade med strömavbrott och uppröjning efter stormen Alfrida som drog fram över landet vid årets början. Totalt beräknas kostnaderna förknippade med stormen uppgå till 850 miljoner kronor under det första kvartalet.

Omsättningen uppgick till 49 552 miljoner kronor, jämfört med 43 860 miljoner kronor ett år tidigare.

Källa: Vattenfall

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Goksör/TT