Ny bok beskriver Trumps Vita hus som kaosartat

En omdömeslös mobbare som ägnar sig åt maktmissbruk. Så beskrivs USA:s president Donald Trump i den uppmärksammade nya boken "En varning".

Skriven av en anonym Vita huset-medarbetare, slår boken ner i USA mitt under pågående riksrättsutredning.

18 november 2019 19:28

"En varning", som börjar säljas under tisdagen, har föga förvånande sågats av Vita huset på förhand. Pressekreterare Stephanie Grisham kallar den "påhittad" och president Trumps tidigare stabschef Reince Priebus anser att den anonyme författaren är "en fegis".

Agerandet är olämpligt och ohederlig, säger Preibus till tv-kanalen CBS.

"Värsta mörkläggningen"

Författaren till "En varning" presenterar sig enbart som en högt uppsatt tjänsteman inom Trumpstyret. Han eller hon fick stor uppmärksamhet för den debattartikel som i fjol publicerades i tidningen The New York Times, i vilken det hette att "det finns vuxna i rummet" som agerar för att stoppa de av presidentens impulser som kan skada landet.

Då, liksom nu, beskrivs Trump som ett hot gentemot Amerika och hans Vita hus som kaosartat, enligt USA-medier som läst boken i förväg. Donald Trump uttrycker sig enligt författaren ofta rasistiskt och kvinnofientligt och har en särskild böjelse för autokratiska ledare som Rysslands president Vladimir Putin och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

USA:s president ska dock ha kallat det saudiska agerandet efter mordet på den regimkritiske saudiske journalisten Jamal Khashoggi i fjol för "den värsta mörkläggningen någonsin". Men han ska också ha varit tydlig med varför han inte ville ta sin hand från kronprinsen, rapporterar nyhetskanalen CNN.

"Jag tänker inte prata mer om det här. Oljepriset ligger på 50 dollar per fat. Förstår ni hur dumt det vore att dra igång en sådan här fajt? Oljepriset skulle gå upp till 150 dollar per fat", ska Trump ha sagt till sina medarbetare.

Hala flaggan?

Den 272 sidor långa boken är full av sådana scener, även om många detaljer tagits bort för att inte röja författarens identitet. Boken har orsakat stora rubriker redan innan den kommit ut, här är ytterligare några beskrivningar som gör avtryck i USA-medier.

Ett stort antal högt uppsatta Trumptjänstemän övervägde att avgå gemensamt i fjol, för att rikta uppmärksamhet mot presidentens vanskötsel av ämbetet. Men i slutändan bestämde de sig för att inte verkställa sin plan eftersom de trodde att den skulle förvärra situationen. Dessutom ska rådgivare ha funderat på att låta Trump löpa sin egen lina ut, bland annat låta honom avskeda den särskilde Rysslandsutredaren Robert Mueller och höjdarna på justitiedepartementet, i hopp om att det skulle leda till att han avsattes.
När den Trumpkritiske senatorn John McCain avled i fjol bråkade presidenten med sin personal om huruvida Vita husets flagga verkligen skulle halas till halv stång. Trump ville inte det och ville inte heller publicera något uttalande om McCain, men fick till slut ge efter för sina medarbetares vädjanden, skriver CBS.
Presidenten ska ha kallat Jeff Sessions, som han i fjol kickade från justitieministerposten, för "en av de dummaste varelserna på jorden".
Donald Trump var irriterad på de federala domare som stoppade vissa av de presidentorder han utfärdat. "Kan vi inte bara göras oss av med domarna", ska han ha frågat. Därefter ska han ha beordrat sina juridiska rådgivare att skriva ett lagförslag om att minska antalet domare, en förfrågan som medarbetarna duckade.

Vill bli omvald

Atmosfären i Vita huset beskrivs som "paranoid och hemlighetsfull" och presidenten uppges vara på ständig jakt efter personal som inte är lojal. Flera tjänstemän ska redan ha skrivit sina avskedsansökningar, enligt författaren.

Bokens titel "En varning", kan ses i ljuset av att USA håller presidentval nästa år och att Donald Trump gärna vill bli omvald.

Bakgrund: Att avsätta en president

Det finns i huvudsak två sätt att avsätta en president, enligt USA:s grundlag.

Det mest kända är riksrättsförfarandet, genom vilket kongressen kan avsätta presidenten om denne döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

En sådan utredning pågår nu gentemot president Donald Trump. Detta med anledning av hans samtal i somras till Ukrainas president, där han bad kollegan utreda en potentiell politisk rivals familj.

Formella riksrättsanklagelser mot en president läggs fram av representanthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren. För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senaten, överhuset, röstar för. Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet. Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, men friades av senaten. I Richard Nixons fall, efter Watergateskandalen, hade representanthuset inlett riksrättsprocessen men presidenten avgick 1974, innan den hann fullbordas.

Den andra vägen är att presidenten förklaras oförmögen att utföra sina plikter, enligt grundlagens 25:e tillägg. För att det ska ske krävs antingen ett gemensamt utlåtande från vicepresidenten och en majoritet av regeringen eller ett utlåtande från en kongresstillsatt expertpanel (exempelvis bestående av medicinska experter). Om presidenten motsätter sig utlåtandet har kongressen tre veckor på sig att debattera frågan och rösta om den. Två tredjedelars majoritet krävs och beslutet kan inte överklagas.

Källor: History.com, The New York Times, Findlaw.com, The New Yorker

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Magnergård Bjers/TT