Nu flyttar vi ut på altanen

Äntligen är den här, tiden för skönt balkonghäng och uteplatsliv. Romantiska rottingmöbler, lyxiga loungesoffor och charmiga loppisfynd är tre heta trender säsongen 2019.

27 maj 2019 08:14

Vi lever i ett land där det är mörkt, kallt och snöigt under minst halva delen av året. Däremellan är vädret i bästa fall växlande, i sämsta fall hopplöst lynnigt. Men kanske är det just därför som vi älskar uteliv så mycket. Det är i alla fall Janniche Kristoffersens teori. Hon bor i Bagarmossen söder om Stockholm och arbetar som så kallad UX-designer, men frilansar även inom inredning och styling och driver Instagramkontot "Bloggaibagis".

Jag tror att vi tar vara på våren och sommaren som inga andra just för att vintern är så lång och mörk.

När de där sällsynta tillfällena dyker upp, då frukosten kan avnjutas på balkongen med solen värmande i nacken eller när grillkvällen är precis lagom ljum och myggfri, ja, då njuter vi maximalt.

Inne flyttar ut

De senaste åren har balkongen och uteplatsen gått från att vara ett ställe där man vädrar kläder och tar en fika till att bli en prunkande oas och en ombonad förlängning av bostaden. Vardagsrummet har flyttat ut och vi vill ha samma komfort ute som inne.

Loungegruppen i form av stora soffor och låga soffbord har varit populär ett tag. Detsamma gäller matplatsen där många har ett litet utekök eller en avställningsyta för att kunna förbereda måltider, säger Janniche Kristoffersen.

En stark trend som har funnits i flera år – men som har fått ett rejält uppsving även denna säsong – är rottingmöblerna.

De är väldigt snygga, det finns många att välja mellan och de går att hitta begagnade.

Det kan vara bra att tänka på att rotting inte tål regn särskilt bra. Men är man beredd att kånka sina möbler fram och tillbaka, eller har uteplatsen under tak, pryder de verkligen sin plats.

Naturen inspirerar

De naturliga materialen fortsätter att vara populära. Att blanda trä, betong, korg och rotting ger en fin mix. Vill man addera färg till kan man göra det i textiler som mattor, kuddar och filtar, tipsar Janniche.

Även belysning har blivit mer populärt och anpassat för utomhusbruk och det finns många häftiga lampor att välja mellan denna säsong.

Hennes altan, som är placerad på baksidan av radhuset, är stor och det finns plats för både soffa och matbord. Ofta äter de både frukost, lunch och middag ute när vädret tillåter. Soffan står under tak, så det går att umgås där även när det regnar.

Det är mysigt. Vi använder inte vårt vardagsrum alls under sommarhalvåret – vi kollar till och med på film där ute under taket. Den mest populära möbeln är hänggungan, den bråkar alla alltid om, så i år ska vi köpa en till.

Hon tycker att man ska fundera på vilka behov man har när det gäller balkongen eller uteplatsen. Är det ett ställe att umgås på eller vill du använda ytan för att odla? Kanske en mix av båda?

Att utnyttja väggar och tak är bra. Sätt upp hyllor och odla uppåt väggarna. Det lämnar utrymme för möbler. Är man händig kanske man kan bygga en fast sittbänk, det brukar ge plats åt många, säger Janniche.

Kreativa lösningar

Det går att inreda flexibelt. Har du möjlighet kan du sätta en krok i taket till en hänggunga. Perfekt för bokläsning och enkel att plocka ned när det kommer gäster och i stället ta fram hopfällbara stolar och bord.

Jag tycker det finns många snygga och praktiska möbler till den lilla uteplatsen att välja bland. Vill man fynda tycker jag att man kan ge sig ut på jakt på loppisar och second hand-ställen eller köp- och säljsajter.

Gamla trämöbler kan enkelt få nytt liv genom att målas i en fin färg. För att skapa mysig stämning på altanen är ljusslingor och lyktor ett måste för Janniche.

Solcellsslingor är smarta, särskilt om det inte finns tillgång till eluttag. Mattor och kuddar bidrar också till myset – jag brukar använda de kuddar och filtar som jag har inomhus.

Hon ser fram emot sommaren och hoppas att familjens uteplats ska förvandlas till en lummig oas. Hon har nämligen gett sig på att odla dahlior.

Det ska bli väldigt spännande att se om jag lyckas med dessa ståtligheter. Jag har planterat tio olika sorter. De är redan superstora – det kan bli lite av en djungel på altanen i år.
Tre klassiska utemöbler

1. Fox chair

Designad av danske Viggo Boesen, en av funktionalismens arkitekter med förkärlek för rotting. Stolens rygg är djup och skärmar av mot omvärlden. Boesen ville att hans möbler skulle omfamna kroppen, vara hållbara och vackra. Men Fox chair vann han 1936 designtävling som det danska korgmakarskrået arrangerade.

2. Adirondack chair

Fåtöljen ritades på semestern av snickaren Thomas Lee i Westport, New York. När stället han och hans familj bodde på saknade utemöbler började han experimentera med olika konstruktioner och Adirondack-stolen föddes. Den är helt i trä, sätet är bakåtlutat och armstöden breda.

3. Grythyttans stol A2

Utemöbeln tillverkades av familjen Lindqvist i Grythyttan till Stockholmsutställningen 1930. Från början gjorde företaget hästskor, men sonen Artur, som var influerad av funktionalismen, ville göra vackra ting för vardagen. Under 1940- och -50-talen växte A2-stolen med tillhörande bord i popularitet.

Källor: Magasinen Allt i hemmet och Retro samt Grythyttan.se.


Janniche Kristoffersen

Ålder: 39 år.

Familj: Maken Johan, 41 år, Rio, 7 år och Otis, 4 år.

Gör: Arbetar som UX-designer (UX står för user experience det vill säga upplevelsen av att använda en produkt eller ett system), men gör även frilansjobb inom inredning och styling emellanåt. Driver Instagramkontot @Bloggaibagis.


Tre trender i sommar

1. Rotting och bambu.

Naturliga material är poppis i allmänhet – rotting och bambu i synnerhet. Vackra och bekväma på samma gång. Tänk på att rotting och bambu inte tål fukt. De ska helst plockas in när det är risk för regn.

2. Loungekänsla.

Här flyttar vardagsrummet ut. Stora bekväma soffor, låga bord och mängder av textilier. Rejäla kanvasmattor, prunkande växter och ljusslingor ramar in och skapar en mysig stämning.

3. Personlig blandning.

Blanda och ge. Mixa möbler i olika stilar och tidsepoker för en unik och charmig stil. Leta guldkorn på loppisar, köp- och säljsajter på nätet och lokaltidningars radannonser. Där kan oväntade skatter dyka upp. Vill man knyta ihop de udda prylarna kan man måla dem i samma färg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Wallström/TT