Foajen på Cnema börjar framåt 13-tiden på tisdagen att fyllas upp med människor – här ska en premiär ske för en musikvideo med en väldigt speciell tillblivelse. Projektet "Vi är också Norrköping" har haft som syfte att genom en musikvideoinspelning lyfta fram tjejer från olika bakgrunder (de kommer från 17 olika länder). Då pratar vi från scratch – de har skapat låten, dansen, valt miljöer – allt har skett i form av sommarjobb för deltagarna.

Men nu är det alltså dags att redovisa resultatet – på Cnema finns de flesta som varit inblandade i projektet och många fler för att se denna premiär.

Mishel Cedeno från tjejgruppen tar plats framför filmduken och berättar lite om hur deltagarna upplevt projektet.

Artikelbild

| Tagning. Amenah Alabboodi, Ernestine Itakunda Niyonzima , Julissa Cedeno Aguirre och Korar Ali Hassan på räddningsstationen.

– Jag tror alla hade dåligt självförtroende i början, vi vågade inte säga vad vi var bra på. Idag står vi här och får vi den frågan kan vi svara. Känner du dig inte trygg i dig själv kan du inte stå upp för dig själv i samhället, berättar Mishel Cedeno som tillägger att en annan lärdom är att man måste våga följa sina drömmar.

– Vi klarade det!

Det har varit ett stort team inblandat: Sandra Wall, Musikhuvudstad Norrköping, har agerat bollplank för projektledaren Louise Berg från Sibship som tillsammans med Michelle Miller från Pangea har lett gruppen. Man har också haft hjälp av musik- dans- och filmpedagoger som regionen bekostat samt kommunens arbetsenhet.

– Det känns fantastiskt, det har varit upp- och nedgångar i projektet men trots en låg budget har vi fixat det tillsammans, säger Louise Berg.

Artikelbild

| Mishel Cedeno. Hon berättade om hur deltagarna upplevt projektet.

Michelle Miller från Pangea hade en viktig roll från början: det var deltagare i Back Up som frågade kompisar om de ville vara med i projektet; till slut hade man över 100 intresserade och var tvungen att säga nej till många.

– Vi hade egentligen en budget för 20 personer men vi stuvade om lite så vi till slut blev 25. Det jag tycker är det viktigaste med det här projektet är processen med tjejerna, man kan se förändringsprocessen i varje människa, betonar Michelle Miller.

Artikelbild

Sedan visas en dokumentär om de tre veckorna där det verkligen syns hur gruppen formats till det tajta kompisgäng vi ser på Cnema. Därefter är det dags för själva musikvideon med låten "Thrive", flera av tjejerna står för sång och rap medan nästan alla är med och dansar. Det handlar om en låt åt EDM-hållet med tydlig refräng och svängiga rytmer som kommer att släppas på Spotify och Youtube framöver. Efteråt får de en lång applåd av publiken.

Lars Stjernkvist (S) frågar om tjejerna kommer att fortsätta tillsammans på något sätt efter projektet.

Artikelbild

– Vi hoppas att någon vill satsa på sådana här projekt och hoppas att vi kanske kan göra en till video, eller varför inte en film? Om det inte blir något projekt nästa år får vi väl göra ett eget, säger Ernestine Itakunda Niyonzima.

Alla – inte minst deltagarna själva – är överens om att det här varit ett mycket lyckat projekt. Folkbladet frågar de som lett projektet: kommer ni att fortsätta nästa år?

– Det är inte spikat med ett exakt likadant projekt ännu men vi hoppas att det går att genomföra, säger Sandra Wall och Louise Berg fyller i:

– Alla som varit delaktiga vill fortsätta, det här har varit lite av en provgrupp och nu vet vi hur vi kan arbeta. Framförallt har vi visat att man visst kan nå tjejer i sådana här projekt. Vi vill också använda de här tjejerna som mentorer och ambassadörer och de har själva sagt att de gärna vill åka runt i skolor och berätta om det. Jag är så himla glad och stolt över er!