Trivsam musik, luciatåg och så ett härligt julbord förstås.

Det kunde de cirka 150 personer som gästade Renströmmen under onsdagen njuta av.

Föreningen Omsorgsjul-Hemlösa har arrangerat julfest för de behövande i kommunen i 22 år nu.

Artikelbild

| Populärt. Omkring 150 personer hade letat sig till Renströmmen.

En omtyckt tradition som håller sig i liv år efter år.

– Det var Lennart Cederberg som började med det här och sedan har traditionen hållit i sig. Det här är ett av de arrangemang vi har under året och det är väl kanske det största egentligen, berättar Pär Linderoth, ordförande i föreningen Omsorgsjul-Hemlösa i Norrköping.

Nuförtiden arrangerar föreningen även en återkommande resa till Kolmårdens Djurpark och en höstträff ute på Djurön med mat och umgänge – bland annat.

– Men det var det här det började med, säger Pär.

Artikelbild

| Jullåtar. Förutom mat bjöds det även på vacker julmusik.

Hur har intresset varit i år?

– Det var 175 anmälda ungefär. Sedan brukar det alltid droppa av några av olika anledningar.

Artikelbild

| Höll tal. Pär Linderoth, ordförande i föreningen Omsorgsjul-Hemlösa i Norrköping, inledde festen med några välkomstord.

En av de som hade letat sig till Renströmmen i går var Peter Ohlsson. Det är andra året som han deltar och han uppskattar verkligen initiativet.

– Det här är jättestiligt. Det är bra mat. Det är kul att komma hit och det är mycket folk man känner. Julen handlar ju mycket om gemenskap och det får man ju här. Här samlas man med kompisar och käkar lite.

Julen är en glädjens tid för många, men inte alla. För utsatta människor kan det tvärtom vara en riktigt tuff tid.

– Man får göra det bästa av det hela, säger Peter.

I slutet av november i år presenterade Norrköpings Kommun den årliga hemlöshetsundersökningen. Det är en så kallad ögonblicksbild av läget under vecka 37 i år. Den visade att antalet människor med någon form av hemlöshetssituation i Norrköping ökat från 1 037 i fjol, till 1145 i år. Tittar man tillbaka ytterligare några år är det en markant ökning. Sedan 2012 har antalet mer än fördubblats. Något Folkbladet rapporterat om tidigare. Även antalet öppet hemlösa, alltså människor som inte har något tak över huvudet alls har ökat från sex 2016 till nio 2017.