Mira längtar efter mamma. Hon som brukade ge så bra tips och råd vid svåra situationer. För vad är det egentligen som händer däruppe på galgbacken? Och så är det kvinnan på torget med den röda glaskulan. Vem är hon egentligen? Och vad vill hon? Och vad gör Karro – hon som skrivit så många böcker, och även den om spöken som Mira hittar i sin bokhylla. Samtidigt spelas en teater om ett spöke som skrämmer barn i Söderköping. Har det något med det ”riktiga” spöket att göra?

Gabriella Nilsson Ringqvist binder som vanligt ihop den spännande historien med Miras saknad efter sin döda mamma och Söderköpingshistoria. I Galgbackens gåta är det historien om prinsessan Magdalena och allt hemskt som hände på Galgbacken som läsaren får en insikt i. Charlie Rosales Sandqvists färgstarka illustrationer förstärker berättandet. I den tredje delen finns såväl olika tecken som en glaskula och hemliga fotsteg i snön med.

En spännande deckare för barn och vuxna i alla åldrar. Som vanligt med M-deckarna ger Söderköpingsmiljöerna en extra igenkänningsfaktor som på något sätt förstärker historien. Man kan se hur Mira och Malek går Storgatan fram mellan torgen och upp till kanalen och Ramunderberget. Jag rekommenderar att läsa Galgbackens gåta. Och till alla er som ännu inte läst del ett och två, Drottningens ring och Ruinens hemlighet; gör det!