Tränar att skjuta inför älgjakten

Älgjägarna på Vikbolandet har en egen träningsbana, där man bland annat kan träna inför älgjakten.

Här ses rälsen som älgatrappen dras fram och tillbaka på, under träningsskjutningen.

Här ses rälsen som älgatrappen dras fram och tillbaka på, under träningsskjutningen.

Foto: Sören Boström

Vikbolandet2019-09-15 15:00

Den 14 oktober startar älgjakten på Vikbolandet. Men redan nu tränar jägarna för fullt på den egna träningsanläggningen.

– Det är givetvis en stor fördel att vi har en egen anläggning, där vi kan skjuta på en älgatrapp, som dras på en räls 80 meter bort, säger Lasse Ståhl, i Vikbolandets lokala jaktvårdsavdelning. Så vi kan skjuta både på stillastående och rörlig älgatrapp.

Är den här möjligheten något som många skyttar använder?

– Ja, och vi måste ha ett visst resultat, för att få vara med i älgjakten, säger Lasse Ståhl. Och som en extra sporre anordnar vi en sommartävling, för att gör träningen lite mer spännande.

Hur många älgar ska skjutas på Vikbolandet i år?

– Vi har bestämt att fälla 100 älgar, varav 50 vuxna och 50 kalvar. Visserligen har älgstammen minskat senare år på Vikbolandet, men 100 älgar anser vi att stammen tål av avskjutas med.

– Dessutom är det viktigt att hålla nere älgstammen, eftersom den annars gör för stor skada på skogen. Och med mindre älgstam, minskar också risken för trafikolyckor där älgar är inblandade.

Hur känns det nu inför årets älgjakt?

– Som alltid ligger det en hel del spänning i luften inför älgjaktens start. Man får träffa sina jaktkompisar igen och komma ut i naturen. Får man sedan även möjlighet att själv få skjuta en älg, känns det förstås extra bra, säger Lasse Ståhl.

– För många av oss jägare finns det bara ett datum under året och det är före och efter älgjakten.Och många jägare tar ju semester för att få vara med när älgjakten startar.

Laddar upp inför älgjakten! Stående från vänster Lasse Ståhl, Niklas Forsman, Bo Aronsson och sittande Rolf Gustavsson.
Laddar upp inför älgjakten! Stående från vänster Lasse Ståhl, Niklas Forsman, Bo Aronsson och sittande Rolf Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!