När Folkbladet kom förbi K-bryggan i Småbåtshamnen strax efter lunch på måndagen var det fullt pådrag. Vattnet forsade ur plaströret när Jennie Wallins båt pumpades upp till ytan igen – efter mer än tre dygn under ytan.

– Nu får vi snart veta varför båten sjunkit, säger hon och tittar medan dykaren Karl Samuelsson hoppar i bakom aktern.

För hon har hunnit fundera en hel del sedan telefonsamtalet hon fick klockan elva i fredags förmiddag, då hon fick veta att hennes båt låg under vatten.

Artikelbild

| Kenneth Jakobsson och Karl Samuelsson från Yrkesdykarna såg till att båten kom upp igen.

– Jag var där på 15 minuter. Jag kunde inte tro mina ögon, jag tappade det totalt när jag såg vad som hänt, och började gråta. Jag var chockad!, säger hon.

Framför henne låg båten som familjen nyss gjort vårfin, tvättad med nytt kapell och rengjorda teakdetaljer, med endast lanternan över vattnet.

– Vi la i båten på skärtorsdagen och hade fyra underbara dagar ute på ön. Jag har tänkt på om jag gjorde något när vi var ute och åkte? Om något hände då?, säger hon och berättar att familjen hade för avsikt att åka ut till ön i helgen som gick igen.

Så blev det alltså inte. I stället började hon ringa runt till de andra som har sina båtar vid K-bryggan för att berätta vad som hänt.

Artikelbild

| Det var här, vid K-bryggan i Småbåtshamnen i Lindö, som stölderna och båtdränkningen, skedde.

– Jag la även upp en bild på vår småstuguförenings sida. Under tiden kom flera ö-grannar och då insåg vi att det inte bara var jag som råkat illa ut, berättar hon.

Båtarna tillhör personer som har sommarstugor ute på öarna i Bråviken. Snart upptäckte någon att bensintanken saknas, att kapellet är öppet, att reglage är stulna, att elkablar klippts av och att dörrar brutits upp.

Artikelbild

| Den här synen möttes Jennie Wallin av i fredags.

– En båtmotor på 50 hästar har också stulits, säger Jennie Wallin och pekar på en båt på andra sidan bryggan, vars akterparti gapar tomt.

När Karl Samuelsson undersökt båtmotorn, som sitter kvar på Jennie Wallins båt, kan han konstatera att någon lossat på bultarna till motorfästet. Eftersom de sitter under ytan har båten helt enkelt tagit in vatten och sjunkit. I stället för att fortsätta båtsäsongen till sjöss, bogseras nu båten in till varvet. Inte riktigt vad Jennie och familjen tänkt sig.

Artikelbild

| Mycket att ta hand om för båtägaren.

– Vi får försöka åka med några grannar ut till ön, säger hon.

Bryggföreningen har nyss flyttat till en ny brygga, som de hyr av kommunen. Om de vill flytta dit den grind som de har på den gamla bryggan och sätta upp belysning, vill kommunen höja årsarrendet från 30 000 kronor till mellan 110 000 och 130 000 kronor, eftersom att föreningen då stänger ute allmänheten.

Artikelbild

| En båt blev av med sin motor.

– Men allmänheten har inte här att göra. Det enda som hänt är att det är människor här som hoppar på våra båtar, skär sönder kapell, sprayar, badar, grillar, skräpar ner och så sker det småstölder. Och nu det här. Allemansrätten kostar oss en massa, ska vi stå för skadegörelsen med? undrar Jennie Wallin.