Med en och en halv vecka kvar till festivalen pågår repetitionerna i Hultdalsskolans musiksal för fullt just nu. Kompisarna Saga Nilsson, Alva Roback och Ella Järnvall i 8C har valts ut för att få åka och sjunga på festivalen. Musikläraren Christian Johnsson förklarar:

– Jag har en bekant som är rektor på Kulturskolan i Älmhult, som fick se en inspelning som jag gjort med de här tjejerna, och som ville att de skulle komma dit.

Saga, Alva och Ella hänger gärna mycket i skolans musiksal. Musiken är ett stort intresse.

Artikelbild

| Tjejerna tolkar bland annat Håkan Hellström och Robyn.

– Det finns så många olika sätt att uttrycka sig på inom musiken, förklarar Alva Roback.

Att syssla med musik i framtiden är något de alla drömmer om.

– Det har varit en dröm sedan man var liten. Vi får se vad som händer, säger Saga Nilsson.

Nu först står alltså uppträdanden på Älmhultsfestivalen på programmet. Tjejerna har övat in 15 låtar, främst svenska men även några utländska.

Artikelbild

| Saga Nilsson sjunger och spelar piano.

– Vi har valt sådana som vi gillar och som vi tror att många känner igen, säger Alva Roback och nämner låtar som "Valborg" med Håkan Hellström, "Snälla bli min" med Veronica Maggio och "För kärlekens skull" med Ted Gärdestad.

Tidigare har tjejerna sjungit på skolans avslutningar. Nu väntar en helt ny publik i orten i Småland som förknippas mycket med Ikea.

– Festivalen är en del av "Världens hem-veckan", det finns bor så många nationaliteter i Älmhult, säger Christian Johnsson.

– Det ska bli jätteroligt! Vi kommer att lära oss att stå inför en ny publik. Det är klart att det är lite nervöst, men det är bra att lära sig att hantera det, säger Ella Järnvall.

Christian Johnsson lyfter fram tjejerna och berömmer dem för deras kunskaper inom musiken.

– Det finns ju en anledning till att just de här tre får åka, som han säger.

Något som gör tjejerna glada att höra:

– Man känner sig duktig. Det känns bra!, säger Alva Roback.

– Det är jätteroligt, det känns som en stor chans!, fortsätter Saga Nilsson.

Världens hem-veckan pågår som namnet gör gällande under en vecka. Älmhultsfestivalen är en del av den och pågår mellan den 1-2 juni, och det är då tjejerna ska uppträda. På scen kommer även artister som Hanna Ferm, Liamoo och Anis Don Demnia att stå. Christian Johnsson hoppas att detta är startskottet på ett samarbete mellan skolan i Älmhult och Hultdalsskolan.

– Vi kan åka dit igen och elever därifrån kan komma hit och uppträda, säger han.