När Norrköpingsbon och moderaten Andreas Norlén nyligen blev vald till talman, i en minst sagt rörig politisk situation på riksplanet, trodde inte Lili Stenmark som driver Galleri Li att han skulle kunna komma till Skärkind och prata nu på måndag – men det gör han.

När bokade du in honom?

– Det är faktiskt ett år sedan, säger Lili Stenmark.

Artikelbild

| Lili Stenmark driver Galleri Li i Skärkind.

Då hade du ingen aning om att han skulle gå och bli talman.

– Nej, inte det minsta, skrattar Lili Stenmark.

Widar Andersson har varit och pratat om Folkbladet, Mats Willner om NT och så tänkte sig Lili Stenmark att Gunilla Norlén som driver Länstidningen Östergötland skulle komma. Men hon tipsade om sin son i stället: Andreas Norlén.

Han bokades in till våren, för att prata om att vara ordförande i konstitutionsutskottet. Den gången ställde barnvaktsproblem till det, och föreläsningen sköts fram till nu i höst, den 15 oktober.

Norlén valde då rubriken ”Vad hände egentligen den 9 september – några tankar”, med tanke på att valet då varit strax innan.

Nu har han ändrat det till ”En talmans vardag”.

Lili Stenmark beskriver hur Andreas Norlén redan i våras var väldigt plikttrogen, att han när han inte kunde komma själv ordnade en annan föreläsare.

– Han var jättebra att ha att göra med.

Och nu kommer Norlén alltså på måndag, trots sitt nya uppdrag.

– Det är väl att han är plikttrogen, antar jag. Jag trodde faktiskt inte att han skulle komma, men nu kommer han, eftersom vi har bestämt det.

Andreas Norlén, hur har du tid med det här?

– Det var ett åtagande som var inbokat sedan lång tid tillbaka. Det bestämdes redan i våras, och då tänkte jag att jag ville försöka hålla den bokningen. Och eftersom nästa steg när det gäller regeringsbildningen är på tisdag, när jag ska träffa Ulf Kristersson igen, så bedömde jag att jag ändå ville prioritera det, säger Andreas Norlén.

Är du plikttrogen av dig?

– Ja, det tror jag. Jag försöker göra det som jag har lovat att jag ska göra, så långt det bara är möjligt.

– Även om jag blivit riksdagens talman är jag fortfarande östgöte, och bor i Norrköping. Det är viktigt att hålla kontakten med Östergötland.

Dessutom, säger han, skulle det kännas tråkigt att hoppa av en andra gång.

Köksbordssamtalen hålls normalt i galleriet. Den här gången har Lili Stenmark förberett att vara i församlingshemmet. Det finns också kyrkan att ta till om det blir riktigt mycket folk.