Klockan är strax före tio på torsdagsförmiddagen och den fjärde Systembolagsbutiken i Norrköping ska strax öppna sina dörrar: utanför står ledningen redo (utanför den ännu stängda dörren) att inviga nytillskottet på Ingelstaområdet alldeles intill Willys. På plats finns förutom personalen samt nyfikna kunder även butikschefer från stadens övriga Systembolag samt flera från Systembolagets ledning. När klockan så närmar sig öppningsdags spänns ett band upp framför dörren och Systembolagets försäljningsdirektör Hans Jungland håller ett litet tal innan den nya butikens chef Fredrik Ståhlberg klipper bandet till applåder från åskådarna.

Så slås portarna upp och samtliga äntrar den nya och fräscha butiken. Vid entrén står anställda Isabelle Rosengren och bjuder på snittar och alkoholfritt mousserande vin och runtom i butiken står butiksbiträden redo att hjälpa kunder tillrätta. Folkbladet lyckas fånga butikschefen Fredrik Ståhlberg för en pratstund.

Vad innebär det nya konceptet som ni talat om?

Artikelbild

| Den nya butiken har ett nytt koncept med dovare färgskalor.

– Det handlar om utseendet inne i butiken. Det är nu mer av detaljhandelsinredning med en annan färgskala: lite dovare och mer svarta och vita färger, berättar Fredrik Ståhlberg.

– Sedan är guidningen också bättre, det ska bli lättare för kunden att hitta i butiken.

På plats finns också presschefen Lennart Agén som tillägger att det naturligtvis också finns medarbetare som ska hjälpa kunderna tillrätta – sammanlagt har den nya butiken 13 anställda.

– Här finns 1500 artklar men vi har inte exponering av varor på gavlarna och inte vid kassorna, alltså inte merexponering som man kan hitta i andra butiker eftersom vi har en annan roll inom Systembolaget, säger Lennart Agén.

Artikelbild

| Isabelle Rosengren bjuder på snittar och alkoholfritt.

Det här är den andra Systembutiken på Ingelsta, finns det utrymme för två?

– Ja, vi tror att det finns kundunderlag för två systembolag här, det har varit ett ganska stort tryck på den andra butiken. Ingelstas kunder kommer inte bara från Norrköping utan även från till exempel Stavsjö och Katrineholm, säger Fredrik Ståhlberg som inte heller tror att det kommer att bli problem med parkeringsplatser i anslutning till den nya butiken.

Artikelbild

| Butikschefen Fredrik Ståhlberg får ta emot blomkvastar från de andra av stadens butikschefer.

– När det gäller infrastrukturen i övrigt är det ju kommunen som sköter det och vi för ju en fortlöpande dialog med dem.

Det nya Systembolaget är invigt och nu får framtiden utvisa hur kundläget utvecklas på Ingelstaområdet.