Harry Potter-utställningen lockade 122 000 besökare när den var här för några år sedan.

En siffra Upplev Norrköping hoppas slå i år. Målsättningen nu ligger på 150 000.

– Det är ett tufft uppsatt mål men absolut realistiskt när vi tittat på det, men det är inte så att vi behöver få 150 000 besökare för att gå runt, säger Magnus Nilsson, vd för Upplev Norrköping.

Artikelbild

| Bruce Banners labb är en av besöksstationerna. Där får besökarna lära sig mer om Hulken.

Årets utställning, Marvel Avengers Station har visats upp i städer som New York, Las Vegas, Paris, Shanghai och Peking. Nu har turen kommit till lilla Norrköping.

– Vi är otroligt stolta att vi lyckats få hit den här utställningen. Det är något vi jobbat länge för och det är verkligen en fjäder i hatten att vi lyckats, säger Magnus.

Michael Mattox är chefoperatör på Victory Hill Exhibitions som är företaget som ligger bakom utställningen.

Han och hans team anlände till Norrköping redan för tre veckor sedan och har sedan dess arbetat hårt för att få allting på plats.

Artikelbild

| Black Panther har gjort stor succé på bioduken i år. Här är masken som användes i filmen.

Utställningen har premiär i dag och kommer pågå till sista augusti.

– Vi vill att besökarna ska få uppleva flera olika saker. Först och främst vill vi att de ska ha kul. Sedan vill vi att de ska lära sig mer om Avengers men också lära sig mer om den vetenskap och matematik som hänger ihop med det här, säger han.

Artikelbild

| Magnus Nilsson, vd för Upplev Norrköping, och Michael Mattox från Victory Hill Exhibitions hoppas att utställningen ska tilltala en bred målgrupp.

Besökarna får genomgå en träningskurs för att själva utbilda sig till fullfjädrande superagenter.

Förutom att stifta närmare bekantskap med Marvels alla superhjältar får besökarna möjligheten att testa styrkan och reflexerna och delta i olika typer av spelmoment.

– Vi vill att besökare ska kunna spela spel och interagera med sakerna här. Det hänger ihop med det här att man ska lära sig något. Genom att faktiskt göra något så lär man sig snabbare än att bara läsa.

Flera av utställningens föremål är de föremål som används vid filminspelningarna. Black Panthers mask finns till exempel där, Iron Mans dräkt och Captain Americas motorcykel – en riktig Harley Davidsson som besökarna kan provsitta på.

– Motorcykeln förstörs i filmen men vi hörde av oss till Harley som byggde en ny. Det enda du behöver göra är att fylla på med bensin och olja och vrida på nyckeln, sedan går det att köra med den, säger Michael.

Utställningen genererar även en hel del jobb. Ungefär 40 säsongsarbetare har anställts. En av dem är Oskar Johansson som gör rollen som Agent William och slussar besökarna genom de olika stationerna.

– Det är fantastiskt kul. Jag har stått på scenen en del tidigare men är inte van att prata inför folk så här. Jobbet dök upp hos Arbetsförmedlingen och såg fantastiskt kul ut, säger han.