Studenter har dukat upp framtidens mat

Är skalbaggar, piller och laboratorieodlat kött framtidens mat?

21 januari 2015 12:25

Sex studenter vid Linköpings universitet, som läser kandidatprogrammet i Kultur, Samhälle och Mediegestaltning, har undersökt vad som kan komma att bli framtidens mat. Förutom tre uppsatser, har arbetet också mynnat ut i en utställning som just nu visas i Linden köpcentrum fram till på söndag.

Här har studenterna dukat ett bord med den mat som kan komma att serveras under nyårsaftonen år 2030, som alger, mat från odlingar i städerna och 3D-utskriven mat.

– Vi vill väcka människors nyfikenhet kring ämnet och få dem att få upp ögonen kring framtidens mat, säger Josefin Pikkarainen.

På det vackert dukade bordet visas de sex hypoteser som finns om framtidens mat, från olika forskare världen över. Här finns en tallrik med godis, som ska föreställa piller. Redan 1894 slog Marcellin Berthelot, professor i kemi, fast att människor i framtiden skulle äta bland annat piller. I dag är de flesta matforskare överens om att det inte är piller som vi kommer att livnära oss på. På frammarsch är istället den laboratorieodlade maten, som hamburgaren som framställdes i ett laboratorium i Holland, med stamceller från ett nötkreaturs muskler och som fått växa till remsor av protein.

Redan i dag äter 80 procent av jordens befolkning insekter, som kräver lite foder och släpper ut mindre växthusgaser och ammoniak, jämfört med konventionell boskapsuppfödning.

– Vi har köpt våra ätbara gräshoppor från en butik i Stockholm. De ska visst smaka ost och bacon, berättar Jessica Karlsson.

– Gräshoppor verkar inte vara så aptitligt tycker Ingvar Aledal som stannar till vid utställningen.

Hans favoritmat är fisk, som han själv fångar i sjön Glan.

– Jag försöker också att inte äta så mycket kött.

annika.sverker@folkbladet.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Annika Sverker