Det har varit en varm sommar och det är en delförklaring till att sommarens utställning Marvel Avengers S.T.A.T.I.O.N inte dragit den publik som man beräknat. Men detta faktum har slagit hårt mot ekonomin i det kommunala evenemangsbolaget Upplev Norrköping som arrangerat utställningen. Nu konstateras att bolaget har gått med tio miljoner kronor i förlust enligt prognosen.

– Eftersom bolaget har ett så litet aktiekapital har vi som ägare beslutat att gå in med kapital för att trygga bolaget, berättar Lars Stjernkvist (S), ordförande i kommunala Rådhus AB efter ett möte om läget på tisdagseftermiddagen.

– Vi har bestämt att vi kommer att gå in med medel för att hålla aktiekapitalet i Upplev Norrköping intakt.

Artikelbild

| "Det allvarliga är att man budgeterat för en vinst på fyra miljoner", enligt Lars Stjernkvist (S), ordförande i Rådhus AB.

Lars Stjernkvist menar att det stora problemet egentligen inte är det faktum att besökarna svek utställningen under en rekordvarm sommar utan att Upplev Norrköping dessutom räknat in en vinst.

– Det är inte nog med förlusten, bolaget hade också budgeterat för en vinst på fyra miljoner som redan är intecknad och man kan naturligtvis inte räkna in pengar som inte finns, säger Lars Stjernkvist som tillägger att avvikelsen från budget alltså blir minus 14 miljoner kronor.

– Nu kommer Upplev Norrköping att få uppdraget att hämta hem så mycket pengar som möjligt. I bolaget och i Rådhus AB finns det visserligen en buffert men det allvarliga här är de fyra miljonerna man budgeterat som vinst.

Exakt hur mycket pengar man kommer att tvingas skjuta till i slutändan kan inte Lars Stjernkvist svara på i nuläget.

– När Upplev Norrköping lämnar in sin tertialrapport i slutet av augusti vet vi mer om hur mycket pengar det mer exakt handlar om och då kommer vi också att få en åtgärdsplan hur man ska kunna spara för att hämta hem förlorade pengar, förklarar Lars Stjernkvist.

– Jag vill lägga till att inom kommunkoncernen har vi bolag som går väldigt bra så det är inga andra verksamheter som drabbas än Upplev Norrköping.

Hur kommer detta att drabba evenemang framöver?

– Exakt vilka aktiviteter det kommer att gå ut över vet vi inte ännu, förhoppningen är att Upplev Norrköping kommer att kunna hitta sätt att driva verksamhet men de kommer att få vända på varenda krona, avslutar Lars Stjernkvist.

Beskedet om förlusten kommer veckan efter att Upplev Norrköpings VD Magnus Nilsson avgick, då kommenterade kommunalrådet Reidar Svedahl (L) att det helt var Magnus Nilssons eget beslut.